skip to Main Content

Inheemse Volkeren

 

3. Februari 2014

Steeds meer toeristen zijn op zoek naar authenticiteit tijdens de vakantie. Alle reisgidsen staan vol met foto’s van mensen met traditionele gewaden aan, zoals de Maasai in Kenia en de Himba in Namibië. Deze beelden verkopen. Wie zijn deze mensen? We hebben het dan over inheemse volkeren, waar ongeveer 400 miljoen mensen bij behoren. Deze volkeren leven vaak dichtbij de natuur, zoals ze al eeuwen doen. Ook de manier van leven is eeuwenoud, zoals de taal, de tradities en rituelen. Het zijn de oorspronkelijke bewoners van een gebied, maar in de hedendaagse tijd zijn ze vaak in de minderheid. Ze hebben daardoor een marginale positie in de maatschappij. Een aantal bekende inheemse volkeren zijn de Maasai, de Indianen, de Aboriginals en de Maori’s. Zo zijn er nog honderden meer, allen met hun eigen, unieke manier van leven. De volkeren worden al eeuwenlang bezocht door buitenstaanders, vroeger door missionarissen en antropologen, nu steeds meer door toeristen.

De relatie tussen inheemse volkeren en toerisme heeft positieve en negatieve kanten. Enerzijds brengt toerisme geld en werkgelegenheid binnen en kan interesse van toeristen de cultuur van de inheemse volkeren versterken. Als toeristen laten zien dat ze de cultuur en manier van leven bijzonder vinden, kan dit tot trots leiden bij de inheemse volkeren. Anderzijds kan toerisme leiden tot uitbuiting van de inheemse volkeren, zeker als de toeristen alleen maar komen om wat foto’s te maken en snel weer weg zijn. Dit is meer een vorm van aapjes kijken, waarbij totaal geen contact plaatsvindt tussen “host” en “guest”. Dit is bijvoorbeeld het geval in Noord-Thailand, waar toeristen een bezoek kunnen brengen aan de Kayan vrouwen, ook wel “long-necks” genoemd om de gouden ringen om hun nek. Klik hier voor meer informatie over het project dat Fair Tourism in samenwerking met Changemaker heeft opgezet om community-based tourism te introduceren in de Kayan dorpen in Thailand.

Ook komt het vaak voor dat inheemse volkeren hun land moeten verlaten voor de bouw van toeristische voorzieningen. De strijd om landrechten voor inheemse volkeren verloopt moeizaam in vele delen van de wereld.

Back To Top