skip to Main Content

Winter Sports

Tegenwoordig gaan veel Europeanen op wintersportvakantie. In Nederland maakt dit aantal bijvoorbeeld 7% van de bevolking uit, wat neerkomt op ongeveer 900.000 mensen. In andere landen, bijvoorbeeld Duitsland of Oostenrijk, loopt het percentage op tot 15 of zelfs 36 procent van ieders bevolking. Maar kunnen wintersport en duurzaamheid wel hand in hand gaan? Het is een feit dat wintersport erg vervuilend is, maar de industrie is klaar om te veranderen en de eerste initiatieven om een ​​groenere wintersportervaring te creëren beginnen. Laten we eens kijken wat jij als wintersportliefhebber zou kunnen doen om je vakantie wat duurzamer te maken.

Uitrusting

Laten we beginnen met wat de gemakkelijkste stap zou kunnen zijn om een ​​duurzamere skiër of snowboarder te worden: koop duurzame uitrusting. Waar je op kunt letten bij het kopen van apparatuur zijn: (1) of een merk milieuvriendelijke materialen gebruikt, (2) of het artikel onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden is geproduceerd, (3) of het bedrijf op een duurzame manier produceert, bijvoorbeeld met de focus op het verminderen van het waterverbruik of het verminderen van koolstofemissies door gebruik te maken van lokale bronnen, en (4) of je item duurzaam is en lang mee kan gaan.

Keuze van bestemming

Tegenwoordig zijn er bestemmingen die zo groen mogelijk proberen te zijn. The Alpine Pearls, 21 skigebieden in de Alpen, richt zich bijvoorbeeld op groene vervoerswijzen en alternatief energiegebruik. Deze gebieden zijn gemakkelijk bereikbaar met het openbaar vervoer en binnen de bestemming is een auto niet nodig, omdat de bestemmingen shuttlediensten, gratis OV-kaarten, elektrische taxi’s en nog veel meer aanbieden. Aan de andere kant heeft Vail resorts beloofd om tegen 2030 geen netto-uitstoot en geen afval meer naar de vuilstort te brengen. Bovendien willen ze geen operationele impact hebben op bossen en leefgebieden. Dit zijn slechts twee voorbeelden, maar als je even op Google zoekt op ‘duurzame wintersport resorts’ komen er meer bestemmingen naar voren. Waar je op kunt letten zijn bijvoorbeeld het gebruik van kunstsneeuw, liften die draaien op duurzame energie en emissievrije elektrische bussen. 

Tijd van bezoek

Als je de mogelijkheid hebt om buiten het hoogseizoen te gaan (check schoolvakanties), doe dat dan! Door spreiding kan de drukte beter worden beheerd en worden de flora en fauna minder tegelijk overbelast. Daarnaast draag je niet bij aan het massatransport naar de bestemming waardoor er files ontstaan ​​die een toename van de uitstoot veroorzaken. Houd er ten slotte rekening mee dat voor het maken van kunstmatige sneeuw een extreem hoge hoeveelheid water nodig is en dat het verlengen van het seizoen door het gebruik van kunstmatige sneeuw de flora en fauna uit hun natuurlijke habitat duwt, omdat het tegen hun aard ingaat.

Vervoer

Het bereiken van het wintersport resort is een van de grootste bijdragen aan de ski-emissies. De trein of bus nemen zorgt voor minder uitstoot en is dus de meest duurzame optie. Er zijn zelfs zogenaamde wintersporttreinen die hun passagiers naar wintersportbestemmingen brengen. Ook binnen de bestemming kun je letten op jouw vervoermiddel. Ga indien mogelijk te voet naar de piste en als je verder weg bent kun je meestal een lokale shuttlebus nemen.

Gedrag op de bestemming

Er zijn veel dingen die je kunt doen als je eenmaal op de bestemming bent aangekomen die bijdragen aan een minder negatieve impact op het milieu. Dit is wat je zou kunnen doen:

  • Blijf altijd op de piste en ga nooit off-piste. Het is levensbedreigend (omdat het lawines kan veroorzaken) en het vernietigt de natuur en natuurlijke leefgebieden.
  • Gooi geen afval uit de liften en op de piste. Je zou je toch ook gaan ergeren aan al die rommel in die mooie witte sneeuw?
  • In lijn met de vorige tip, als je rommel op de sneeuw ziet; pak het gewoon op en gooi het in een vuilnisbak bij een nabijgelegen huisje.
  • Neem een ​​herbruikbare fles mee op vakantie die je mee kunt nemen als je gaat skiën. Op deze manier kun jij jouw plastic gebruik verminderen en tegelijkertijd  gehydrateerd blijven.
  • Neem kortere douches; het vermindert jouw douche gemak nauwelijks, maar je helpt het milieu er wel flink mee. Om jezelf te helpen kun je bijvoorbeeld een timer of liedje van 5 minuten opzetten.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top