Fotografie
‘Tijdens een kampeertrip naar Kenia en Tanzania was fotografie de hele reis een thema. Als reisleider merkte ik vanaf het begin dat iedereen veel foto’s maakte. Vooral tijdens de lange ritten met de vrachtwagen werd er veel gefotografeerd: de voorbijgangers, de huisjes langs de weg, de markten, juichende schoolkinderen, alles was interessant om te fotograferen. Het was alsof mijn eerste briefing uit het geheugen was verdwenen. Hier had ik het over foto’s maken: maak nooit zomaar foto’s zonder toestemming te vragen aan de mensen die je fotografeert. Vooral stammen als de Maasai en de Samburu houden er niet van als je ongevraagd foto’s maakt. Het gooien van stenen naar toeristenbusjes is daar het bewijs van. Het is daarom zeker belangrijk om deze adviezen ter harte te nemen. Toen we met de vrachtwagen in het gebied van de Turkana- en Samburu-stammen kwamen, herhaalde ik daarom dat je geen foto’s moest maken vanuit de vrachtwagen. Een van de vakantiegangers luisterde niet en weigerde te stoppen met fotograferen. Zijn argumenten waren dat hij veel geld had betaald voor deze reis en het daarom belachelijk vond dat hij niet van alles mocht fotograferen. Volgens hem was Kenia geen vrij land. Het was niet goed genoeg voor hem om foto’s te maken in de Samburu- en Maasai-dorpen die we onderweg bezochten. Hij wilde zijn eigen gang gaan en luisterde niet naar de reisleider. De chauffeur, Tanzaniaan, en de kok, Keniaan, wezen me er herhaaldelijk op dat mensen foto’s maakten op plaatsen waar ze dat echt niet konden. Hoewel ik bleef herhalen om geen foto’s uit de truck te maken, was het moeilijk om de mensen in de groep hiervan te overtuigen. Toen we vlak voor Samburu National Park hout kochten van de Turkana-stam, werden er foto’s gemaakt van de kinderen, die op hun beurt om geld vroegen. Waar we ook stopten, mensen uit de groep deelden geld en snoep uit in ruil voor foto’s. Niet echt een gewenste situatie, want er was nauwelijks contact, het ging alleen om de foto’s enerzijds en het geld anderzijds.’
Toeristen zien hun reis minder door hun eigen ogen dan door de lens van de camera. Echt beleven, voelen en ruiken is er vaak niet, alles moet op foto’s en video’s vastgelegd worden, dat is belangrijk. Deze ervaring bewijst dat fotografie een lastig onderwerp kan zijn op een lange reis.
- Veel toeristen willen op vakantie zoveel mogelijk foto’s maken. Dit wordt niet altijd gewaardeerd door de lokale bevolking. Vraag dus altijd toestemming voordat je een foto maakt. Op sommige plaatsen en tijden is het zelfs helemaal niet gepast om foto’s te maken. Denk aan religieuze processies en ceremonies, badende mensen en leger voorwerpen. Verschillende inheemse volkeren geloven dat het nemen van een foto hun ziel wegneemt. Anderen willen geld ontvangen voor het maken van een foto. Respecteer dit en maak geen foto zonder toestemming.
- Neem foto’s van thuis met je mee. Mensen die je tijdens je reis ontmoet, vinden het geweldig om te zien hoe je thuis woont en wie je familie is. Dit is echt culturele interactie!
- Als je foto’s maakt van de mensen die je ontmoet, wordt soms gevraagd om deze op te sturen. Beloof niets als je het niet waar kunt maken.
- Vraag jezelf af waarom het belangrijk voor je is om op dat moment een foto te maken.
- Voor wie neem je het?
- Wat laat je zien op de foto en wat wil je ermee uitdrukken?
- Reproduceer geen stigma’s via foto’s of video’s. Heb begrip voor ongelijke sociale machtsverhoudingen en benadruk dit niet in uw foto’s.
- Publiceer niets zonder toestemming van de persoon op de foto.
- Geniet van het moment ! Niet alles hoeft vastgelegd te worden in een jpg.
Klik hier voor meer informatie over sociaal verantwoorde fotografie.
Dit bericht heeft 0 reacties