skip to Main Content

Ga lokaal !

Lokaal gaan is het deel van reizen waar veel mensen het meest van genieten. Als je terugdenkt aan je eigen vakanties, zijn het ontmoeten van lokale mensen of het deelnemen aan lokale activiteiten, zoals festiviteiten, vaak enkele van je beste herinneringen. Voor ons zijn ze dat zeker! Er zijn echter enkele dingen waar u op moet letten, omdat interactie met de lokale bevolking en het bezoeken van plaatsen die deel uitmaken van hun dagelijks leven gevoelige activiteiten zijn. Je zou ook niet willen dat buitenlanders zich respectloos gedragen in je eigen lokale omgeving!

Do’s

  • Behandel de lokale bevolking met respect. Niemand wil puur als toeristische attractie of mooie fotomoment worden behandeld.
  • Leer de lokale gebruiken kennen en respecteren. Realiseer je dat andere mensen andere tijd concepten en denkpatronen hebben. Je bent te gast in hun land, dus probeer je gedrag aan te passen.
  • Sta open voor de mogelijkheden en denkwijze van de mensen die je ontmoet. Dit kan leiden tot interessante gesprekken waarin je van elkaar kunt leren.
  • De meeste inwoners zijn geïnteresseerd in het ontmoeten van toeristen; ze praten graag met je over hun eigen tradities en ze zijn geïnteresseerd om te horen waar je vandaan komt, je cultuur en levensstijl. Zo leer je elkaar beter kennen en heb je echt het gevoel dat je op reis bent! Tip: probeer eens in gesprek te gaan met iemand buiten de toeristenbranche. Deze locals worden vaak over het hoofd gezien omdat ze minder zichtbaar zijn voor toeristen. Boeren zijn bijvoorbeeld vaak erg trots op hun werk en delen graag hun verhaal met je.
  • Een aanrader is om je geld uit te geven aan lokale producten en bij lokale winkels. Dit geeft je vaak een meer unieke vakantie-ervaring en ondersteunt tegelijkertijd de lokale economie. Uitgaven in uw internationale hotel zou namelijk betekenen dat het geld van uw bestemming weer terugvloeit naar het thuisland van uw hotel. Meer tips over lokale uitgaven vind je hier.
  • Het bezoeken van lokale evenementen en festiviteiten is een geweldige manier om de lokale cultuur van dichtbij te ervaren! Het is altijd heel bijzonder om toeschouwer te zijn bij religieuze of folkloristische festiviteiten die alleen daar worden gehouden. Er is vaak een gevoel van saamhorigheid als je het samen met de lokale bevolking viert en je leert ook een cultuur heel goed kennen. Houd in de gaten wanneer de festivals plaatsvinden en boek je reis eromheen. Houd echter rekening met de lokale gebruiken en tradities en neem alleen deel aan festiviteiten waar toeristen welkom zijn.

Dont’s 

  • Soms kan het heel verleidelijk zijn om foto’s te maken van lokale mensen omdat ze er anders uitzien of andere activiteiten ondernemen dan je thuis gewend bent. Het zijn echter geen toeristische trekpleisters en de kans is groot dat ze niet gefotografeerd willen worden. Wij adviseren daarom altijd vooraf hun toestemming te vragen. Als iemand niet op de foto wil, respecteer dit dan! In sommige landen willen mensen niet gefotografeerd worden, omdat ze denken dat hun ziel zal worden weggenomen als dit gebeurt.
  • Probeer bij het inpakken van je tas te voorkomen dat je kleding inpakt die niet gepast is in het land van de bestemming. Er zijn landen waar korte kleding en blote schouders als ongepast worden gezien, terwijl voor andere landen je misschien je knieën en schouders moet bedekken bij het bezoeken van bepaalde (spirituele) bezienswaardigheden. Over het algemeen is het het beste om je aan te passen aan de lokale gebruiken. Je zult zien dat je met meer respect behandeld wordt en meer op je gemak voelt.
  • Wees niet te gefocust op het vinden van ‘het paradijs op aarde’ of authenticiteit. Zie je bezoek als een verrijking van je leven en wees dankbaar voor elke nieuwe ervaring, hoe die ook komt. Je kunt immers een andere wereld betreden en daar iets van meemaken.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top