skip to Main Content

Fair Tourism heeft in samenwerking met Changemaker een project opgezet in de Kayan dorpen in Mae Hong Son in Noordwest Thailand. Wij zijn naar twee van de drie Kayan dorpen afgereisd om de huidige toerisme situatie in kaart te brengen en de mogelijkheden voor community-based tourism (CBT) te analyseren.

Een groot gedeelte van de Kayan bergstam (subgroep van de Karen) uit Birma/Myanmar, is in de jaren tachtig en negentig naar Thailand gevlucht om te ontkomen aan geweld en dwangarbeid door de militaire junta in hun thuisland. Samen met andere stammen, werden ze ondergebracht in vluchtelingenkampen nabij de grens met Myanmar. Vanwege het bijzondere uiterlijk van de vrouwelijke leden van deze bergstammen, werden ze opgemerkt door de Thaise overheid. Ze werden ondergebracht in dorpjes vlakbij de stad Mae Hong Son om als toeristische attractie te fungeren. Omdat ze geen legale status in Thailand hebben, is hun bewegingsvrijheid beperkt tot hun eigen dorp. Reisorganisaties en reizigers die dit exploitatie vinden, boycotten het toerisme naar de dorpen. Er is een alternatief: CBT. Als de lokale bevolking en de toeristen op gelijkwaardige voet staan, door écht contact en interactie, kan dat leiden tot wederzijds begrip en respect.

Tijdens onze reis hebben wij verschillende stakeholders gesproken, zoals de Kayan, NGOs, Thaise en Nederlandse reisorganisaties en toeristen. Uit de verhalen van de Kayan die we gesproken hebben bleek dat ondanks dat de meeste blij waren met de toeristen die dagelijks passeerden, er ook mensen waren die spraken van gelimiteerde vrijheid en het oneerbiedige gedrag van sommige toeristen, die geen toestemming vroegen om foto’s van hen te maken. Op dit moment blijven toeristen hoogstens een uur, om de souvenir stalletjes te bezoeken en foto’s te maken. Het idee dat toeristen blijven logeren, genieten van het authentieke Kayan eten, het ondernemen van typische Kayan activiteiten, zoals weven, houtbewerken en muziek maken, wordt enthousiast ontvangen door zowel de Kayan als de toeristen.

We hebben een reizende fototentoonstelling georganiseerd om de situatie van de Kayan in Nederland onder de aandacht te brengen en draagvlak te creëren om de situatie in de dorpen ten positieve te veranderen. Deze fototentoonstelling is te zien geweest op vijf locaties in heel Nederland. Tijdens de openingsavonden van de fototentoonstelling is er bijna €1000 opgehaald ten behoeve van de Kayan dorpen. In overleg met de dorpelingen in Huay Pu Keng is besloten om dit bedrag in te zetten voor het bouwen van een weaving centre, waar Kayan vrouwen getraind zullen worden in andere weeftechnieken, om naast sjaals ook andere producten te kunnen maken, zoals tafelkleden, muurhangers en kleding items. Ook kunnen toeristen er weefworkshops volgen. Om foto’s van het weefcentrum te bekijken en voor andere informatie over ons project, kun je onze Facebook pagina bekijken.

Fantastisch om te melden is dat het Kayan dorp Huay Pu Kaeng sinds juni 2016 elk eerste weekend van de maand, workshops voor toeristen organiseert, zoals sieraden maken, jungle & grot tours en vele andere workshops. Ook kun je deze workshops en tours op elk ander gewenst moment doen. Op hun eigen Facebook pagina, vind je meer informatie. Andere betrokken organisaties zijn Ways of Change, KNWO (Karenni National Women’s Organization) en Karenni Action Project.

Wij zijn heel dankbaar voor het feit dat Floortje Dessing naar de Kayan dorpen is afgereisd voor haar programma Floortje naar het einde van de wereld. Kijk hier de aflevering terug.

Als kers op de taart heeft er afgelopen juni een meeting voor reisorganisaties plaatsgevonden, om bewustwording te creëren over de CBT mogelijkheden in Huay Pu Keng. Floortje Dessing was hier ook bij aanwezig. Lees hier het verslag over deze meeting, in de ANVR View.

Back To Top