skip to Main Content

In de afgelopen decennia heeft inheems toerisme veel aan populariteit gewonnen, vooral de laatste jaren. Met deze enorme ontwikkeling zijn verschillende tribale gemeenschappen over de hele wereld afhankelijk geworden op het toerisme als een belangrijke bron van inkomsten – die tot stilstand kwam als gevolg van de wereldwijde reis schorsing veroorzaakt door Covid-19.

De gevolgen zijn ernstig: de inheemse manieren van leven, tradities, cultuur, en wat velen zich niet bewust zijn van: uiteindelijk ook de bossen zijn in gevaar. Inheemse mensen vormen slechts ongeveer 5% van de wereldbevolking, tegelijkertijd zijn ze verantwoordelijk voor de bescherming van 80% van de biodiversiteit op aarde, en daarom helpen ze de ergste gevolgen van de klimaatverandering onder controle te houden! Nu zijn deze gemeenschappen in gevaar, terwijl ze behoren tot de meest kwetsbare gemeenschappen in de wereld: 

  • Gebrek aan medische zorg in combinatie met geografisch isolement & armoede
    Op vele kilometers afstand van de volgende stad, wordt de kans om blootgesteld te worden aan het virus verminderd. Echter, zodra het virus aankomt in de gemeenschap en dringende medische hulp nodig is, kan de afgelegen locatie een ramp betekenen. De nodige infrastructuur is niet ter plaatse, en vervoer en behandelingen zijn duur. 
  • Reeds bestaande gezondheidstoestanden
    Medische aandoeningen zoals diabetes en aandoeningen van de luchtwegen zijn vaak zeer hoog onder de inheemse bevolkingen.
  • Weinig tot geen immuniteit tegen vreemde ziekten
    Omdat de meeste inheemse stammen vooral heel geïsoleerd hebben geleefd, is hun immuunsysteem niet bereid om vreemde ziekten te bestrijden. In combinatie met het hoge percentage reeds bestaande medische aandoeningen, kunnen ze zeer gevoelig zijn voor infecties.

Zonder steun van de overheid en de frequente discriminatie waarmee zij worden geconfronteerd, worden tribale mensen aan het lot overgelaten met de keuze om het dorp in lockdown te zetten, met alle lange termijn gevolgen van dien, of het risico lopen dat het virus hun gemeenschap binnentreed. 

Sommigen wenden zich tot geloof voor advies, anderen proberen zo lang als mogelijk in quarantaine te leven, vertrouwend op hulp van elkaar. Velen verloren hun grootste inkomstenbron en worstelen om hun families te voeden, omdat er momenteel geen toeristen meer op bezoek zijn die deelnemen aan de activiteiten die door de tribale mensen aangeboden werden. Bijvoorbeeld, onder de Metis mensen in Canada, zijn veel gemeenschaps-eigendom toeristische bedrijven gesloten, wat een enorme daling van de werkgelegenheid veroorzaakt. De pandemie overleven laat velen achter met een onzekere toekomst, omdat op dit moment hun belangrijkste bron van inkomsten weggehaald is van hen.

Een ander verwoestend verlies veroorzaakt door COVID-19 zijn enkele van de oude tradities, die beginnen te verdwijnen. In de araucanía regio, Chili, worden de Culturele tradities van de Mapuche in de wacht gezet, zoals de Walung beurs, een evenement ter herdenking van de oude praktijk van het uitwisselen van zaden, of hun Nieuwjaarsviering ‘Wiñol Tripantu’, wat één van de meest belangrijke vieringen is van deze stam. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van cultureel erfgoed die volledig kunnen verdwijnen. 

Naast deze rampzalige gevolgen kan COVID-19 ook een mogelijke kans bieden voor de toekomst: terwijl stammen in vrede kunnen leven, zonder angst voor invasie of andere externe bedreigingen, biedt dit moment van crisis de wereld een kans om hun belang en waarde opnieuw te ontdekken!

Bekijk de bron van deze informatie en foto’s, en meer gedetailleerde gegevens over hoe specifieke stammen worden beïnvloed door en omgaan met COVID-19 via de onderstaande links, en neem een kijkje op Planeterra Foundation en hun fondsenwerving #planeterratrek uitdaging om lokale gemeenschappen te ondersteunen om te herbouwen en te herstellen van de gevolgen van de wereldwijde reisstop.

https://www.thenational.ae/lifestyle/travel/we-are-totally-on-our-own-how-coronavirus-is-impacting-indigenous-tribes-around-the-world-1.1015165

https://planeterra.org/

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top