skip to Main Content
[rev_slider_vc alias=”Wildlife Watching”]

Wilde Dieren Spotten

Of het nu gaat om het spotten van walvissen, vogels, haaien of beren, het spotten van wilde dieren wordt over het algemeen beschouwd als een van de duurzamere activiteiten in het toerisme. Toeristen krijgen de kans om flora en fauna van dichtbij te leren kennen en meer te leren over hun leefgebied en gedrag. Deze ervaringen op basis van dieren in het wild kunnen echter ook aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor zowel de natuur als de accommoderende gewoonte. Het kan effecten hebben op de voortplanting, overleving en levensvatbaarheid op lange termijn van verschillende populaties van soorten. Deze effecten worden gedreven door de indirecte effecten van menselijke aanwezigheid. Directe effecten zijn onder meer de voorziening van kunstmatige voedselbronnen (om waarnemingen aan te moedigen), aantasting van leefgebieden, gebruik van beperkte hulpbronnen (bijv. water), aanleg van infrastructuur, menselijk afval en zwerfvuil, geluidsoverlast, evenals de introductie van niet-inheemse soorten en ziekten. Alle genoemde aspecten kunnen daardoor een enorme impact hebben op de kwaliteit van de leefomgeving. Rekening houdend met deze effecten kan ecotoerisme op de juiste manier niet enkel werken, maar ook goed werken. Toerisme blijft een belangrijke bron van inkomsten voor natuurbehoud en biedt bezoekers belangrijke ervaringen om vertrouwd te raken met dieren in het wild en de hedendaagse bedreigingen voor de biodiversiteit. Maar het is altijd belangrijk om te onthouden dat als de dieren en het milieu niet goed worden behandeld, deze tak van toerisme niet meer zal bestaan. Daarom moeten de negatieve effecten op een duurzame manier worden begrepen en beheerd, om het wildleven en de leefomgeving op een fatsoenlijke manier in stand te houden.

Dus waar moet een toerist op letten bij het bekijken van dieren in het wild?

Vooral voor bedreigde of gevaarlijke diersoorten is het aan te raden om een ​​rondleiding te boeken om meer te weten te komen over het dier en zijn gedrag. Het altijd interessanter om een ​​gids aan je zijde te hebben om dieren te spotten, maar je kunt ook in je eentje heel goed observeren, eventueel met ondersteuning van een app of een boek. Hoe of met wie je dieren ook observeert, houdt altijd rekening met de volgende zaken:

  • Stoor of raak geen wilde dieren aan. Je kunt niet alleen schade oplopen of het dier zelf schaden, maar het kan ook op de lange termijn gedragsveranderingen veroorzaken.
  • Probeer niet onnodig luidruchtig te zijn. Stilte kan je helpen om dieren in het wild beter te horen en te observeren.
  • Als je je echter in een gebied met bijvoorbeeld bruine beren bevindt, is het raadzaam om op te vallen om een ​​onvrijwillige ontmoeting te voorkomen. Dit type beer is nogal schuw en vermijdt contact met mensen.
  • Probeer geen dieren in het wild te helpen die gewond of ziek zijn. Bel de plaatselijke dierenbescherming voor advies.
  • Raak geen dode wilde dieren aan. Ze kunnen ziekten bij zich dragen.
  • Geen jonge dieren aanraken; meestal blijven de ouders in de buurt en zullen ze hun jongen beschermen of in de steek laten.
  • Voer wilde dieren nooit. Het kan hun gedrag veranderen en daardoor op lange termijn schade veroorzaken.
  • Kom niet te dicht bij wilde dieren. Het is verschillende malen voorgekomen dat dieren zonder enige waarschuwing aanvielen. Zorg ervoor dat je het dier en zijn gedrag vooraf onderzoekt, om er zeker van te zijn hoe je moet reageren tijdens een ontmoeting. Respecteer de wilde dieren en houdt gepaste afstand tot hen.
  • Vervuil op geen enkele manier. Afval kan een enorm effect hebben op flora en fauna.
  • Verzamel geen planten of dieren.
  • Pas op voor brand in natuurgebieden. Op zulke plaatsen zijn kampvuren vaak verboden. Rook ook niet in het wild, omdat dit onbedoelde brand kan veroorzaken.
  • Fotograferen met flits wordt niet aanbevolen terwijl je naar wilde dieren kijkt. Het schrikt de dieren af ​​en maakt het moeilijker om een ​​glimp van ze op te vangen.

Verdere tips:

  • Wees op de juiste plaats. Bestudeer het dier dat je eerder wilt observeren en leer hun leefgebied kennen en wanneer het het meest zichtbaar is in het wild. Hier is het ook belangrijk om aandacht te besteden aan de habitat waarin het dier zich gedurende een bepaald seizoen bevindt.
  • Om de dieren niet af te schrikken voordat je ze zelfs maar hebt gezien, draag je geen zware geur bij je, zoals parfum of geparfumeerde lichaamsverzorging. De neuzen van dieren zijn vaak veel verder ontwikkeld dan die van mensen en kunnen geuren van kilometers ver weg opnemen.
  • Probeer onzichtbaar te zijn voor het dier. In tegenstelling tot hun reukvermogen en gehoor, zijn de ogen van veel dieren niet zo ontwikkeld, maar ze zien felle kleuren nog steeds als een waarschuwingskleur. Het wordt aanbevolen om aardetinten te dragen om te vervagen met de omringende natuur. Ook hier is het weer belangrijk om kleding te dragen die geen harde geluiden maakt zoals piepen of ritselen.
  • Wees voorbereid. Hoe eenvoudig het ook klinkt, je moet goed voorbereid zijn op het spotten van dieren in het wild. Omdat je veel tijd doorbrengt met wachten en stilstaan, is het belangrijk om voldoende eten in te pakken. Het is ook belangrijk om je goed te kleden, want het kan erg koud of erg warm zijn.
  • Twee dingen zijn ook bijzonder belangrijk om mee te nemen op de tour: een camera en een verrekijker. Hoewel sommige mensen niet veel om de perfecte foto geven, kun je met een verrekijker veel beter beeld krijgen van elk dier, hoe ver weg ook.
  • En tot slot moet benadrukt worden: de lokale bevolking weet het het beste. Het is dus het beste om met een ervaren lokale gids te gaan. Ze kunnen je ook precies vertellen hoe jij je moet voorbereiden en gedragen. Verder kan de gids je natuurlijk alles vertellen over de te observeren dieren.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top