• Steeds meer mensen een verre reis maken? In 2006 brachten ruim 1,6 miljoen Nederlanders hun vakantie buiten Europa door, een nieuw record.
• De Wereld Toerisme Organisatie verwacht dat er in 2020 1.6 billion (miljard of biljoen) vakantiereizen worden gemaakt. Veruit de meeste toeristen gaan naar Europa (46%), gevolgd door Oost-Azie en de Pacific (25%) en Noord-, Midden- en Zuid-Amerika (18%).
• Meer dan 100 miljoen passagiers hebben sinds 1980 op een cruiseschip hun vakantie doorgebracht. In 2005 waren er maar liefst 11 miljoen cruise toeristen volgens de Cruise Lines International Association.
• Er 23 fair trade toerisme projecten in Zuid-Afrika zijn, van excursies tot accommodaties. Klik hier voor meer informatie.
• Cordaid de eerste Nederlandse hulporganisatie is die Sociaal Toerisme op de agenda plaatst?
Over het vervoer erheen?
• 80% van milieubelasting van toerisme veroorzaakt wordt door het transport erheen?
• Een vlucht naar Athene per persoon meer energie verbruikt dan het verwarmen van een eengezingswoning voor een heel jaar?
• Een vliegreis van Amsterdam naar London produceert meer dan drie keer zoveel carbon dioxide dan reizen met de trein, volgens het Climate Action Network Europe.
Over toeristische activiteiten?
• Golfbanen in droge gebieden wel 2 miljoen liter water per dag nodig hebben? Een golfbaan heeft evenveel water per jaar nodig als de waterbehoefte van een dorp van 20.000 inwoners. Golfen zou beperkt moeten worden tot gebieden waar het regent en waar recyclingsmogelijkheden toepasbaar zijn.
• Wist je dat een hele dag op de jetski dezelfde uitstoot heeft als een autorit van 161.000 kilometer? Ook verdwijnt 1/3 van de olie onverbrand in het water. Het water raakt vervuilt, vissen gaan dood en het koraal sterft af. Om maar niet te spreken van de geluidsoverlast die jetski’s veroorzaken. Ook speedboten kunnen er wat van. Heb jij er nog zin in? Ga liever zwemmen, zeilen of (wind)surfen.
Over stranden?
• Een groot gedeelte van de stranden in privebezit zijn van hotels?. Ondanks dat de meeste landen openbare stranden hebben, zijn er veel resorts die de stranden afsluiten en alleen toegankelijk maken voor toeristen die in het hotel verblijven. De lokale bevolking heeft hierdoor geen toegang meer tot zee en strand. Gezien veel locals geld verdienen door op het strand producten (drankjes, souvenirs) en diensten (massages) te verkopen, betekent een verbod op betreding van het strand dat ze hun baan kwijt zijn.
• Meer dan 3200 stranden en havens in 36 landen het Blauwe Vlag ecolabel hebben bemachtigd? Deze stranden en jachthavens nemen verregaande maatregelen op het gebied van milieu educatie, waterkwaliteit, milieubeleid.
Over souvenirs?
• Veel souvenirs gemaakt zijn van planten en dieren? Bijvoorbeeld van koraal, slangenleer of andere dierlijke producten? Het ecosysteem wordt hierdoor beschadigd en verstoord. Daarnaast is het verboden deze souvenirs in te voeren: je kunt een boete krijgen bij de douane. Het is ook veel leuker om handgemaakte souvenirs van de lokale bevolking te komen. Hiermee hebben zij ook een inkomen.
Over all-inclusive vakanties?
• Je voor een all-inclusive resort kunt kiezen, maar het veel leuker is om te eten in lokale restaurantjes? Hier proef je de lokale specialiteiten van de streek. Ook heb je dan veel meer contact met de locals.
• Volgens de milieu organisatie van de Verenigde Naties (UNEP) gaat 80% van het bedrag dat je betaald voor een all-inclusive pakketreis naar luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere bedrijven die niet gevestigd zijn in het bestemmingsland. De lokale bevolking ziet dus weinig terug van het geld dat jij besteedt hebt aan een all-inclusive pakketreis.
Over de rol van de lokale bevolking?
• Het contact met de lokale bevolking vaak het hoogtepunt van de vakantie is? Het bezoeken van een dorpje, een excursie of een maaltijd georganiseerd door de locals maakt je vakantie helemaal af. Ook kunnen de locals hierdoor meeprofiteren van het toerisme. Een win-win situatie dus!
• Heel veel vakantieresorts op land van de inheemse bevolking worden gebouwd? Die hebben hier niets over te zeggen en worden gedwongen om ergens anders te gaan wonen. Dit is de Maasai in Kenia en Tanzania veelvuldig overkomen. Na eeuwenlang op dezelfde plek te hebben gewoond, moeten ze plaats maken voor economische ontwikkeling waar zij niet de vruchten van kunnen plukken. Ook de natuur moet het bij het bouwen van deze resorts, vaak ontgelden.
• In Kenia gaat maar 1 procent van de toerisme inkomsten naar de locale bevolking toe. 99% gaat naar andere, vaak buitenlandse stakeholders toe, zoals hotels en touroperators (Kilimotalii.org).
Over de rol van de toerist zelf?
• Zwerfafval ergernis nummer 1 is van vakantiegangers? Als je een dagje naar het strand gaat of naar een park, neem je afval weer mee of gooi het in de daarvoor bestemde afvalbakken. Want jij stoort je toch ook aan zwerfafval gecreëerd door toeristen?
• Een groeiend aantal toeristen zijn op zoek naar alternatieven naast het traditionele massa toerisme en geven hun steun aan milieubescherming op toeristische bestemmingen.
• Uit een enquete blijkt dat meer dan tweederde van Amerikaanse en Australische reizigers en 90% van de Engelse toeristen vinden dat milieubescherming en ondersteuning van lokale gemeenschappen onder de verantwoordelijkheid van hotels valt (Worldwatch Institute).