skip to Main Content

Attractiepark Venetië  

 

3. Februari 2014

Venetië, zo beroemd om het leven op het water en om de eeuwenoude geschiedenis van kunst, cultuur en politieke macht. Venetië is uniek in zijn soort omdat het historische centrum wordt gevormd door 118 eilanden, 160 kanalen en 409 bruggen. Venetië is een monument op zichzelf. Omdat het zo’n oude stad is, staan er vele kerken, paleizen, en andere gebouwen, waar veel kunst van beroemde artiesten te vinden is. Waarschijnlijk is Venetië ook de meest bezochte stad op deze aardbol. Er komen meer dan 15 miljoen toeristen per jaar naar de stad toe en elk jaar groeit dit aantal. Deze enorme groei in het bezoekersaantal zorgt ervoor dat het aantal toeristische voorzieningen, zoals restaurants en hotels, het beeld van Venetië gaan kenmerken, in plaats van het historisch erfgoed. Tussen 1976 en 1991 is het aantal toeristische voorzieningen gestegen met maar liefst 144 procent. De belangrijkste toeristische trekpleisters, zoals het San Marco plein en de beroemde brug bij het commercieel centrum van Rialto en de Grand Canal, worden gedomineerd door souvenir stalletjes, waardoor de attracties op zich naar de achtergrond worden gedrukt.

Iedereen die naar Venetië wil, wordt afgeraden om tijdens de maanden Juli en Augustus te komen, wanneer de nauwe straatjes van Venetië letterlijk verstopt raken van de grote bulk aan toeristen. Ook is overnachten in Venetië tijdens het hoogseizoen een onmogelijke taak, tenzij je maanden van tevoren boekt. Toch blijft Venetië één van de must-see bestemmingen; iedereen wil er eens in zijn leven geweest zijn. Daarom is Venetië een echte toeristenstad geworden. De lokale Venetiaanse sfeer is ver te zoeken, mede doordat de bevolking van Venetië in de afgelopen 50 jaar is gehalveerd. In 1951 woonde er namelijk nog 175.000 mensen in Venetië, waar er in 1998 nog 68.000 van over waren. In 2005 zal dit aantal waarschijnlijk dalen naar 40.000 inwoners. Ook slaat de vergrijzing toe: in 1998 was de gemiddelde leeftijd al 50 jaar, wat alleen maar zal stijgen in de toekomst. Er komt daardoor weinig nieuw leven bij, waardoor Venetië over tientallen jaren waarschijnlijk geen enkele inwoner meer heeft. De grote vraag is daarom of Venetië oud zal worden en sterven met zijn inwoners. De Lonely Planet zegt zelfs dat als de ontvolking zo door gaat, Venetië zal veranderen in een attractiepark, waar alles artificieel is opgezet voor de bezoekers.

De grote stroom van toeristen zorgt niet alleen voor verlies van het historisch culturele erfgoed, ook de milieu effecten zijn niet te overzien. Omdat Venetië weinig draagkracht heeft, de stad beslaat maar 7,5 km2, vervuilen de wateren en de lucht aanzienlijk. Hoewel Venetië een autoloze stad is, zijn de uitlaatgassen er niet minder om. Al het verkeer vindt plaats over het water, waardoor deze ‘lagoons’ schade lijden dat onmogelijk gerestaureerd kan worden. Daarbij meegerekend de globale trend van verwarming van de aarde, leidt in Venetië al regelmatig tot overstromingen van de eilanden. In Venetië wordt de draagkracht letterlijk overschreden; door de grote druk op de kwetsbare eilanden die Venetië rijk is, is er grote kans dat zij zullen zinken.

Na jarenlang genegeerd te worden, zijn hedendaags steeds meer organisaties bewust van de degradatie van Venetië. Sinds 1987 staat Venetië op de Wereld Erfgoed Lijst van de Verenigde Naties. Dit betekent dat Venetië een beschermd gebied is en dat er geld wordt uitgetrokken om het te behouden, niet als toeristische trekpleister, maar als cultureel historisch erfgoed. Dit erfgoed van Venetië is toch de voornaamste reden om het te bezoeken, en niet de souvenir stalletjes?

Kijk voor meer informatie over het ontstaan en verval van Venetië op de websites van UNESCO en Lonely Planet.

Back To Top