skip to Main Content

Thailand ontvangt elk jaar meer dan 10 miljoen toeristen. Het toerisme neemt hier massale vormen aan, zeker in de kustplaatsen van onder andere het eiland Phuket. Ook de drukke straten van Bangkok en de tempels in Chiang Mai en Ayuthaya worden overspoeld met toeristen. De bergvolkeren in de Gouden Driehoek in het uiterste Noorden van Thailand hebben vooral te kampen met de nadelen van de grote toestroom van toeristen. De grote touroperators uit de stad maken toeristische attracties van deze bijzondere bergvolkeren. Je kunt hier de beroemde “long-necks” (Kayan vrouwen, oorspronkelijk uit Myanmar) bekijken. Het lijkt er wel een dierentuin: je staat in de rij om ze te bekijken, je maakt wat foto’s en gaat weer op weg. Van inspraak van de locals zelf is geen sprake: als het maar geld oplevert. Gelukkig heeft het Kayan dorp Huay Pu Keng de transitie gemaakt naar gelijkwaardig en respectvol toerisme, met leuke tours en workshops.

Ook sekstoerisme is een groot probleem in Thailand. Zeker in steden als Bangkok en toeristenoorden als Pattaya, wordt je regelmatig geconfronteerd met de oude, westerse mannen met een jong, Thais meisje aan de arm. Ze lijken vaak niet ouder dan 18, en dat zijn ze ook niet altijd. In Thailand komt veel kindersekstoerisme voor, een strafbaar feit. Ondanks dat het minder vaak voorkomt nu, gebeurt het nog maar al te vaak dat de politie en de hotelbazen een oogje dicht knijpen. Ze doen gewoon net alsof het niet bestaat. Er zijn wel veel organisaties actief om deze wanpraktijken een halt toe te roepen, zoals de wereldwijde organisatie ECPAT.

Er zijn ook goede initiatieven in Thailand, zoals CBT-I, wat staat voor “Community Based Tourism Institute”. Deze ontwikkelingsorganisatie (NGO) werkt samen met lokale gemeenschappen in het opzetten en runnen van toerisme activiteiten. CBT-I ondersteunt deze lokale gemeenschappen op verschillende manieren, bijvoorbeeld met training, marketing en productontwikkeling. Maar: de gemeenschappen zelf hebben het voor het zeggen! Zij bepalen hoe ze het toerisme willen inrichten, wat ze ermee willen bereiken. CBT-I helpt ze om hun doelen te bereiken. Toerisme is vaak een nevenactiviteit naast hun dagelijkse werkzaamheden in de visserij of landbouw. Daarom zijn de toeristen groepen klein en worden ze niet de hele tijd door bezocht. Zo kunnen ze hun eigen manier van leven in stand houden en zijn ze niet afhankelijk van de toeristendollars. Toerisme wordt gezien als een extra inkomstenbron om in het levensonderhoud te kunnen voorzien. Bijvoorbeeld om scholing en gezondheidsvoorzieningen te verbeteren.

Ruim 100 gemeenschappen bieden via CBT-I toerisme activiteiten aan, zowel in het noorden van Thailand (bij Chiang Mai en Mae Hong Son), het midden (Samut Songkram) als in het zuiden (Nakorn Srithammarat en Koh Yao Noi). De reisorganisatie Sawadee Reizen bezoekt met haar Familieavontuur reizen de gemeenschappen in Samut Songkram en Kiriwong. Als reisbegeleider van deze reizen was dat een heel bijzondere ervaring. In Samut Songkram verbleven we in paalwoningen langs de Mae Klong rivier. De families leven hier van de landbouw en visserij. Het leven speelt zich af in en nabij het water. De mensen wassen zich in de rivier (zonder last te hebben van de hevige stroomversnelling), verkopers varen met hun waar langs de huizen. ’s Nachts kun je hier, tijdens een boottrip, duizenden vuurvliegjes ontdekken. Ook kun je hier een familie bezoeken die suiker maakt uit de kokospalm. Daarnaast is het erg leuk om mee te helpen de typische Thaise maaltijd te bereiden. Met een woordenboekje in de hand kun je toch een beetje met elkaar praten. Een unieke ervaring!

Het dorpje Kiriwong, in de Zuidelijke provincie Nakorn Srithammarat maak je weer hele andere dingen mee. Hier maak je wandeling in de jungle van het Khao Luang gebergte, zwem je in de watervallen, doe je een batik workshop, bekijk je hoe rubber gemaakt wordt en woon je een dansvoorstelling bij. De dorpelingen zijn hier heel hecht, in 1982 werd er al een gezamenlijke bankrekening geopend. Diegenen die dat nodig hebben, worden financieel bijgestaan. De toerisme inkomsten gaan ook naar deze gemeenschappelijke bankrekening, waar communale projecten uit gefinancierd worden.

Als je van plan bent om naar Thailand op vakantie te gaan, neem dan zeker een kijkje op de website van CBT-I. Door het contact met de lokale families leer je Thailand pas echt goed kennen! Voor meer informatie over CBT-I en de community-based tourism projecten, klik hier.

Back To Top