skip to Main Content

Studiereis

 – Baranja, Kroatië –

In 2006 heeft Fair Tourism een studiereis georganiseerd naar Baranja, een regio gesitueerd tussen de Donau en Drava rivieren, in het Noordoosten van Kroatië, tegen de Hongaarse en Servische grens aan. Dit gebied heeft veel te verduren gehad in de burgeroorlog van Joegoslavië en de onderlinge verhoudingen tussen de Kroaten en de Serviërs zijn hier nog steeds erg moeilijk. De stad Vukovar, ten zuiden van Baranja, heeft in 1991 3 maanden onder vuur gelegen van Servische troepen. Er zijn toen duizenden mensen omgekomen en tot op de dag van vandaag is het oorlogsgeweld zichtbaar aan de geweerschoten in gebouwen en de nooit heropgebouwde ruines. Zeker in deze stad gaat het contact tussen de Kroaten en Serven erg moeizaam en leven ze van elkaar gescheiden: ze hebben hun eigen cafés en radiostations. Zelfs op school zitten ze niet bij elkaar in de klas. De Youth Peace Group Danube (YPGD) probeert jongeren van beiden nationaliteiten weer dichterbij elkaar te brengen, door het organiseren van muziekevenementen, debatten en andere activiteiten. Ook organiseren zij uitwisselingsprogramma’s met jongeren uit andere landen, zoals Nederland. Deze organisatie werkt ook samen met het toerisme bureau uit Vukovar om het prominente oorlogsimago dat de stad heeft, aan te pakken. Toeristen bezoeken de stad enkel en alleen om de overblijfselen van de oorlog te bezichtigen, terwijl de stad zoveel meer te bieden heeft, zoals de bijzondere ligging aan de Donau. Klik hier voor de website van de YPGD.

Ook in Baranja heeft oorlog gewoed, maar gelukkig lang niet zo hevig als in Vukovar. Weinig toeristen kennen deze regio. Wie aan Kroatië denkt als toeristische bestemming, heeft het dan vooral over de kust en plaatsen als Split en . Ook de hoofdstad Zagreb kan op een groot aantal bezoekers rekenen. Maar verder oostelijk gaat bijna niemand. Een perfecte plek dus voor een onderzoek naar het toeristisch potentieel van de regio. Vierdejaars toerisme studenten aan Inholland Rotterdam hebben hier een week onderzoek naar gedaan, door het gebied te verkennen en te spreken met de lokale stakeholders. De uitkomsten zijn verrassend: ondanks de onbekendheid van deze regio bij toeristen, is er zeker potentieel om er toerisme te ontwikkelen. Er zijn verschillende toeristische attracties, zoals het Natuurpark Kopački Rit, de wijnregio in het noorden, het oorlogsmonument van Batina en de historische binnenstad van Osijek.
Gezien Baranja net zo vlak als Nederland is, kun je hier mooie fietstochten maken door de natuur en lieflijke dorpjes heen. Ook de culinaire specialiteiten van Baranja, zoals de “kulen” (pittige worst) en de “fish paprikas” (stew van vis en paprika), kunnen een trekpleister voor toeristen zijn, mede als de lokale muziek (tamburitza).

Wat nog het meest bijzonder is aan Baranja is haar immens gastvrije bevolking die toeristen op zo’n vriendelijke manier ontvangt, dat je dat niet snel zal vergeten. Bijvoorbeeld bij Agrotourism Crvendać, waar hosts Ankica en Marija je een bijzonder verblijf bieden in hun rode sprookjeshuis. De eetkamer lijkt wel een museum, met de klederdracht van hun voorouders aan de muren. Zij kunnen leuke toeristische routes voor je uitstippelen en fietsen huren. Ook kunnen zij je alles vertellen over Baranja, de bijzondere natuur en de tradities van de lokale bevolking. Je zult je helemaal thuis voelen hier en niet meer naar huis willen! Voor de website van Crvendać, klik hier. Op YouTube is een filmje van studenten te vinden over de studiereis naar Baranja regio in Kroatië.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top