skip to Main Content

Kirgizië was onderdeel van de Sovjet-Unie, net als buurlanden Oezbekistan en Kazakstan. Kirgizië wordt ook wel het Zwitserland van Centraal Azie genoemd: meer dan de helft van het land ligt boven de 3000 meter en 30% van de bevolking woont boven de 1500 meter. Toerisme komt langzaam op gang, toeristen komen vooral voor de wijdse landschappen, de grote meren op grote hoogte en de semi-nomadische cultuur en tradities van de lokale bevolking. Je kunt er als toerist bijvoorbeeld overnachten in “yurta’s”, de traditionele tenten waar de semi-nomadische bevolking in woont.

Photo by Malik Osmonov (Unsplash.com)

De “Kyrgyz Community Based Tourism Association” (KCBTA) werd opgericht in 2003 en is de drijvende kracht achter de community tourism projecten in het land. Deze organisatie is de overkoepelende organisatie is in het leven geroepen door 18 “community groups”, die als doelstelling hebben ruraal toerisme te ontwikkelen dat de levens standaarden in de bergachtige gebieden verbetert, zonder dat de natuur en de cultuur daar schade van ondervind. De KCBTA ondersteunt de lokale bevolking met het opzetten van toerisme projecten, de marketing en de financiële kant. Alle toeristische voorzieningen, zoals accommodaties en excursiemogelijkheden, worden gerund door de lokale bevolking.

Een van de aangesloten communities is Tamchy, een dorpje aan de noordkust van het beroemde meer Issyk Kull. Als toerist kun je hier overnachten in een yurta, het lokale eten proeven, paardrijden en wandelen in de bergen. Ook kun je, na het lokale museum bezocht te hebben, je eigen Kirgizische souvenirs maken!

Als je echt het lokale leven wil meemaken van de semi-nomadische bevolking, kun je naar een “jailoo” afreizen. Hier staan de yurta’s in de zomermaanden van de boeren die hun dieren (zoals schapen en paarden) laten grazen op hooggelegen weiden met unieke flora en fauna. Een aantal families hebben “Shepherd’s Life” opgericht, die aangesloten is bij de KCBTA, om zo toeristen de mogelijkheid te geven om het traditionele boerenleven van dichtbij mee te maken. En als additionele inkomstenbron naast hun landbouw activiteiten.

Voor meer informatie over community-based tourism projecten in Kirgizië, klik hier

Back To Top