skip to Main Content

Het is een veel gehoord gezegde tijdens reisprogramma’s op de televisie: “Wat een prachtige onontdekte bestemming, waar van massatoerisme nog geen sprake is. Kom hier naar toe voordat het te laat is!”

Paradoxaler kan natuurlijk niet. Door bekendheid te geven aan bijzondere en ongerepte bestemmingen, kunnen de bezoekersaantallen alleen maar groeien. Je moet maar hopen dat de bestemming deze bezoekersaantallen aan kan en in goede banen kan leiden. Ongebreidelde groei leidt namelijk tot negatieve effecten op de bestemming, die moeilijk zijn op te lossen. Denk aan milieuvervuiling, verlies van bijzondere natuurgebieden, verlies van cultuur en verstoren van het lokale leven. Wie worden daar de dupe van? Niet de grote internationale hotelketens, maar de lokale bevolking. Daarom is duurzaam ontwikkeling van het toerisme van essentieel belang om de bestemming te laten profiteren van toerisme, in plaats van er het slachtoffer van te worden. Toerisme snijdt in eigen vlees: toeristen komen voor de ongerepte natuur en een authentieke cultuur, maar tast deze natuur en cultuur tegelijkertijd aan. De balans tussen toerisme en natuur- en cultuurbehoud is heel kwetsbaar en makkelijk te verstoren. Als je meer wilt weten over de effecten van toerisme op natuur en cultuur, klik hier.

Als je op vakantie gaat, kom je vaak in het paradijs terecht: bounty stranden, kleurrijke marktjes en vriendelijke mensen. Maar achter de paradijselijke buitenkant schuilt een schaduwzijde: afvalproblemen, vervuiling, inheemse volkeren die plaats moeten maken voor de bouw van resorts en slechte arbeidsomstandigheden van hotelpersoneel. Er worden natuurlijk wel initiatieven genomen om het toerisme in goede banen te leiden. Hier kun je achter de schermen kijken op verschillende bestemmingen. Check de site regelmatig voor nieuwe achter-de-schermen verhalen.

Als je deze pagina bekijkt, lijkt het alsof toerisme alleen maar negatieve effecten met zich meebrengt. Niets is minder waar. Kijk maar eens in het subkopje “Doe het duurzaam”. Daar laten we zien dat er een heleboel initiatieven zijn waar toerisme een bijdrage levert aan natuurbehoud en armoedebestrijding. Klik hier als jij het duurzaam wilt doen.

Heb je zelf achter de schermen kunnen kijken tijdens je vakantie? Heb je met eigen ogen gezien dat er ook kanttekeningen te plaatsen zijn bij toerisme? Of heb je ervaren dat bestemmingen maatregelen nemen voor natuur- en cultuurbehoud? Deel je ervaringen met ons via ons contactformulier en wie weet komt jouw verhaal hier ook te staan!

Back To Top