skip to Main Content

Cerro Blanco ligt in het Zuidwestelijke kustgebied van Ecuador, nabij de stad Guayaquil. Dit heuvelachtige gebied van bijna 6.000 hectare is een zogenaamd “dry forest”, een droogwoud. Er valt hier dus minder regen dan in een regenwoud, maar het bos is hier net zo groen en dichtbegroeid. Het Cerro Blanco Protected Forest wordt gerund door de Pro-Forest Foundation die als doel heeft om de droogwouden van Ecuador te beschermen en te rehabiliteren en begrip en waardering ervoor te promoten, zodat huidige en toekomstige bezoekers (nationaal en internationaal) er van kunnen genieten.

Bescherming en bewustwording van dit natuurgebied is hard nodig, omdat het bestaansrecht ervan in gevaar is. De nabijheid van de grote stad en de almaar groeiende populatie zorgen voor een grote druk op dit natuurgebied. Gezien de schaarste van land is er een constante dreiging van de omringende bewoners die kansen zien voor bebouwingen (huizen en landbouw) in het gebied. Educatie over behoud van de natuur is daarom van essentieel belang om de locals te laten inzien hoe belangrijk dit natuurgebied is. Er is unieke flora en fauna te vinden, zoals verschillende soorten apen, jaguars, puma’s en 22 soorten vleermuizen. Ook leven er 219 vogelsoorten, waarvan er negen met uitsterven bedreigd worden, zoals de grote groene macao. Daarom is er een Environmental Education Center opgezet in Puerto Hondo, een dorpje naast Cerro Blanco. Hier vinden educatieve milieu activiteiten plaats om de locals, volwassenen en kinderen, maar ook de toeristen bewust te maken van de bijzondere natuur in dit gebied en hoe zij zelf kunnen bijdragen om die te behouden.

Als toerist kun je een bezoek brengen aan Cerro Blanco. Je kunt er meerdaagse wandeltochten maken en overnachten in de ecolodge of op de camping. Ook kun je een bezoek brengen aan het Guayaquil Macaw Conservation Center en een kanotocht maken langs de mangroves. Voor meer informatie over Cerro Blanco Protected Forest, klik hier.

Back To Top