skip to Main Content

In de Peruaanse Andes en vlak naast de hoogste berg van Peru ligt het stadje Huaraz, waar Nederlander Guido van Es sinds januari 2009 het bedrijfje RESPONS heeft opgezet. RESPONS is een kleine for-profit business “met NGO-filosofie”, dat erop gericht is om duurzaam toerisme te stimuleren in de regio. Bij RESPONS kun je als toerist terecht voor allerhande duurzame produkten, zoals community-based toerisme in Andesdorpjes én indianengemeenschappen in de jungle, maar ook voor culturele trekkings, duurzame accommodaties, educatieve reizen en duurzame souvenirs.

Een reis naar het dorpje Vicos is nog altijd de meest populaire bestemming, wellicht door Guido’s persoonlijke liefde voor dit dorpje; hij kwam er als 21-jarige stagiair voor het eerst in 2002 en het heeft zijn hart gestolen. De inwoners van het dorpje, Vicosinos genaamd, heten bezoekers van harte welkom en nemen hen op in hun dagelijkse leven. Zo zul je de eerste dag niet alleen een bezoek brengen aan het gemeenschapsmuseum en leren over de unieke geschiedenis van het dorp, maar zit je ook tussen de kinderen en vrouw des huizes deeg te kneden voor brood, om het daarna af te bakken in hun lemen oven. Meehelpen op het land, kruiden en ingrediënten zoeken voor het eten en zorg dragen voor de vele dieren rond het huis zijn taken die je deelt met de lokale familie, daarnaast zullen lokale gidsen je ook meenemen de omgeving in; om handwerkmannen, ruines, uitkijkpunten en hooggelegen bergmeertjes te bezoeken. Maar het mooiste aan een bezoek aan Vicos blijft toch de kennismaking met de mensen zelf. Zo warm, zo hartelijk, zo gastvrij en bovenal zo gelukkig, terwijl ze in onze ogen zo weinig hebben. Het respect dat je daarom als bezoeker opbouwt voor de Vicosinos, is iets wat je niet snel meer zult vergeten.

Het is ook om die reden dat Guido RESPONS heeft opgezet: om gemeenschappen zoals Vicos te helpen met het commercialiseren van hun duurzaam toerisme, dat is opgezet om de cultuur en natuur van Vicos te behouden, en tegelijkertijd de ontwikkeling van de gemeenschap te bevorderen. Veel gemeenschappen hebben heel interessante en duurzaam opgezette produkten, maar weten niet hoe ze hun markt kunnen bereiken; uiteindelijk essentieel voor het succes en dus de duurzaamheid van een toeristisch produkt. RESPONS beperkt zich tot het aanbieden van duurzaam toerisme; conventionele reizen en bestemmingen interesseren ons niet. Door niet te concurreren met de lokale toeristische sector verkrijgen we juist hun samenwerking. RESPONS groeit hard, en is altijd op zoek naar nieuwe projecten die het waard zijn om te helpen in Midden- en Noord Peru. Klik hier als u meer wilt weten over RESPONS. Wij kijken in ieder geval uit naar uw bezoek!

Back To Top