skip to Main Content

Ontdek het prachtige Namibië

Namibië is een groot en leeg land in zuidelijk Afrika, met niet meer dan 2,5 miljoen inwoners. Het is daarmee na Mongolië het dunst bevolkte land ter wereld. Het ligt aan de Atlantische oceaan, ingeklemd tussen Zuid-Afrika, Botswana en Angola. Het land bestaat voor het merendeel uit woestijn, waarvan de Namib een van de oudste woestijnen ter wereld is. Landbouw is onder deze omstandigheden zo goed als onmogelijk, met als gevolg dat er in een groot deel van het land nauwelijks menselijk ingrijpen is geweest. Hier vind je eindeloze, oeroude landschappen waar alleen de tand des tijds invloed heeft gehad. Het voelt alsof je teruggaat in de tijd en de wereld bekijkt zoals deze duizenden jaren geleden eruit heeft gezien. Niet alleen het land is oud, er leven in Namibië ook enkele stammen volgens eeuwenoude tradities. De belangrijkste zijn de San of Bushmen, wiens voorouders al in 30.000 voor Christus het land bevolkten.

Verantwoord toerisme in Namibië

Het toerisme heeft de laatste jaren een enorme vlucht genomen in Namibië, waardoor bekende bezienswaardigheden, zoals bijvoorbeeld Sossusvlei, erg druk bezocht worden. Reisorganisatie Sable Tours, gespecialiseerd in reizen naar Namibië, kent echter enkele bijzondere plekjes. Hier heeft het massatoerisme nog niet toegeslagen en kun je dit bijzondere land ontdekken zonder aanslag te plegen op de kwetsbare natuur en inbreuk te maken op de levenswijze van de oorspronkelijke bewoners. Namibië is bij uitstek een land waar je én kunt genieten van de prachtige natuur én kunt kennismaken met bijzondere culturen.

Wandelen in de woestijn

Je kunt bijvoorbeeld een meerdaagse wandeltocht in de Namib woestijn ondernemen. Samen met een gespecialiseerde gids loop je in een kleine groep van niet meer dan 8 personen naar een kampje midden in de ongerepte wildernis, waar je slaapt in de open lucht onder een flonkerende sterrenhemel. Onderweg ontdek je geheimen van de woestijn die je nooit zult zien vanuit een auto. Je zult verbaasd zijn hoeveel leven er te vinden is, van blaffende gekko’s, dansende spinnen tot schattige goudmollen.

Bezoek lokale stammen

In de omgeving van Spitzkoppe – een gebied met eigenaardige rotsformaties – kun je een nederzetting van de San bezoeken. De nederzetting is een ‘levend museum’ dat een goed inzicht geeft in de gebruiken van deze jagers/verzamelaars. Er worden diverse activiteiten aangeboden, waaronder een wandeling om oude rotstekeningen te bezichtigen. Interactie met de stamleden wordt aangemoedigd en je kunt helpen bij het maken van sieraden, medicijnen of pijlen en bogen.

Verder noordelijk, in Damaraland, leeft de Himba stam. In tegenstelling tot de San houden de Himba’s vee, waarmee ze rondtrekken door het land. Hun uiterlijk is voor de Himba’s erg belangrijk, ze smeren zichzelf in met een mengsel van rode oker en vet en hebben een traditionele haardracht. Er zijn mogelijkheden om een bezoek te brengen aan een Himba dorp, waarbij de bezoektijden worden beperkt tot bepaalde uren van de dag. Zo wordt de dagelijkse routine zo min mogelijk verstoord.

Safari in Namibië

Net als in veel andere landen in Afrika heb je in Namibië ook de mogelijkheid om op safari te gaan! Dit kan in het Etosha National Park, het grootste nationale park van het land, maar je kunt ook verblijven bij privé wildreservaten. In Etosha kun je in je eigen huurauto rondrijden in het park, waarbij je niet van de weg af mag gaan ter bescherming van de flora. Verblijf je bij een privé wildreservaat, dan word je meegenomen op safari in open voertuigen onder begeleiding van een ranger, die je veel kan vertellen over de dieren en hun leefomgeving.

Back To Top