skip to Main Content

Wie wil er nou niet zwemmen met dolfijnen? Het is voor veel mensen een ‘must-do’. Je kunt het op verschillende plekken doen, in het Caribisch gebied, maar ook op het eiland Zanzibar, voor de kust van Tanzania. Hier gaan tientallen bootjes per dag op zoek naar dolfijnen. Je kunt je voorstellen dat deze invasie van toeristenbootjes het gedrag en leefomgeving van de dolfijnen verstoren. Dolfijnen blijven steeds meer weg van de plekken waar de toeristen komen. Als de bootjes dan toch dolfijnen spotten, gaan ze er met een rotgang achteraan. De gevolgen zijn niet te overzien. Dolfijnen worden letterlijk omsingeld door toeristenbootjes en kunnen geen kant meer op. Hun habitat wordt verstoord, ze gaan op zoek naar andere rustiger gebieden. Ook wordt hun jacht- en voortplantingspatroon verstoort. Uiteindelijk kan dit leiden tot een afname in de dolfijnen populatie.

Samen met de visserij en watervervuiling is toerisme de grootste bedreiging voor dolfijnen. De mensen die dolfijnen tours organiseren, zeggen dat ze nooit achter de dolfijnen aangaan maar wachten tot dolfijnen naar de boot toe komen. Er zijn geen regels en er is geen controle op dolfijnen tours.

Hier vind je de website van het Dolphin Project, die actie onderneemt tegen wantoestanden omtrent walvissen en dolfijnen.

Als je toch dolfijnen wilt zien en met ze wil zwemmen, lees dan hier de tips om het op een verantwoorde manier te doen.

Back To Top