skip to Main Content

Hainan is een groen eiland 48 km uit de kust van China. Het toerisme staat hier nog in de kinderschoenen: alleen de Chinezen en de Russen hebben dit eiland al ontdekt. Alle gebouwen zijn nieuw en veel hotels staan nog in de steigers. Er zijn enkele toeristische badplaatsen, zoals Sanya en Haikou. De horizon van de badplaats Sanya wordt ingenomen door de grote westerse ketenhotels, zoals Hilton, Marriott en Sheraton. Gelukkig is de wet in China dat westerse bedrijven een samenwerkingsverband moeten aangaan met een Chinees bedrijf of met de overheid. Hierdoor verdient China ook wat aan het toerisme en vloeit niet al het geld terug naar het Westen.

Vlakbij Sanya ligt de grootste legerbasis van China. Deze legerboten gaan niet al te goed om met hun afval: het wordt zo in zee gedumpt. Toeristen zwemmen tussen de plastic zakken. Ook de vissers gaan niet goed om met hun afval: ook dat wordt in zee gedumpt. Duidelijk is dat het eiland geen afvalverwerkingsysteem heeft. Wel voor de hotels, niet voor de lokale bevolking.

Ook met het koraal wordt slecht omgesprongen: vissers- en duikboten gooien hun anker erop, souvenirverkopers breken het af om vervolgens te verkopen aan de toeristen. Doordat de koraalriffen niet beschermd worden, zijn ze al hevig beschadigd. Besef van de milieuproblematiek is er nauwelijks. Mensen moeten overleven en zorg voor natuur en milieu is dan bijzaak. Als er geen toeristen meer komen omdat het water vervuild is en de koraalriffen dood zijn, dan zal het besef er wel komen. Maar dan is het al te laat.

Back To Top