skip to Main Content

Quetzaltrekkers is een kleine reisorganisatie in Quetzaltenango (Xela), een middelgrote stad in het westen van Guatemala. De organisatie biedt meerdaagse trektochten aan in de hooglanden, waarbij je kennis maakt met de natuur en cultuur van Guatemala. Tochten variëren van de beklimming van een vulkaan tot een zesdaagse trekking door de afgelegen bergen van de Cuchumatanes.

Het karakter van de tochten is duurzaam: de dorpen die een groep aan doet worden ondersteund op diverse manieren. De toeristen betalen uiteraard voor hun logies in de dorpen, maar er zijn ook projecten gericht op het schoonmaken van de omgeving en de aanleg van waterleidingen. Van te voren worden toeristen ingelicht over de verwachtingen t.a.v. hun gedrag tijdens de tocht: toon respect voor de mensen die je tegenkomt, vraag toestemming voordat je foto’s neemt en neem je afval mee i.p.v. het rond te laten slingeren.

Quetzaltrekkers is een charitatieve organisatie, opgericht om fondsen te creëren voor Edelac (Escuela de la Calle – school van de straat), een school voor kansarme kinderen en straatkinderen in een arme wijk in Quetzaltenango. Alle opbrengsten van de reisorganisatie gaan, na aftrek van de kosten voor de trektochten, naar Edelac. Naast de school biedt Edelac een slaapzaal voor straatkinderen en een medische kliniek. Alle medewerkers van Quetzaltrekkers zijn vrijwilligers, die voor drie maanden of langer werkzaam zijn als gids. Hoewel de concurrentie op het gebied van trektochten groot is, geeft het non-profit karakter van Quetzaltrekkers vaak de doorslag voor toeristen om bij hen te boeken.

Ga je binnenkort naar Guatemala en wil je meer weten over deze organisatie? Kijk eens op de website van Quetzaltrekkers voor meer informatie over de trektochten, de organisatie en de Edelac school. Op deze pagina kun je ook lezen hoe je de reisorganisatie kunt steunen met materialen voor de tochten, donaties, of als vrijwilliger.

Back To Top