skip to Main Content

Door: Nikkie Visser

 

Malawi is een bijzonder land met een prachtige natuur en vriendelijke mensen. Maar tot op heden is het land nog erg onbekend. Dit komt voornamelijk doordat er geen directe vluchten vanaf Nederland vertrekken. Er komen wel veel vrijwilligers naar dit land of medische studenten die hier een half jaar een stage lopen. Malawi heeft toeristen zoveel te bieden; het heeft een groot meer met de meeste vissoorten ter wereld en het meer staat op de UNESCO erfgoedlijst. Malawi is vrijwel onbekend dus nog een echt puur land, waar je het echte Afrika kan beleven. De infrastructuur in het land is erg basic, Malawi zal zorgen voor een groot avontuur. Cape Maclear ligt helemaal zuidelijk van het meer. Cape Maclear staat ook wel bekend als Chembe Village. Cape Maclear is een mooi gebied met een uitzonderlijke schoonheid met helder water, zandstranden, geweldige gemeenschap en mooie heuvels. Het toerisme begon in 1940 met het Cape Maclear Hotel, het groeide langzaam door tot waar het nu is. Cape Maclear heeft ongeveer 20.000 inwoners en er zijn ongeveer 20 verschillende lodges. Cape Maclear staat er om bekend dat het een vissersdorp is. Bijna elke toerist die in Malawi is geweest, heeft een bezoekje gebracht aan Cape Maclear. Je kunt hier snorkelen, duiken, boottocht maken, zonsondergangen kijken en nog veel meer.

In 2015 gaf UNESCO een workshop in Cape Maclear over duurzaam toerisme van werelderfgoed. De workshop heeft de deelnemers geïnspireerd om het Cape Maclear Community Tourism (C.M.C.T.) project op te zetten in Cape Maclear, Malawi. Het project bestaat voor de lokale gemeenschap. Weinig mensen van de gemeenschap worden betrokken in het toerisme in Cape Maclear. Dit project is er zodat dit kan veranderen; dat de lokale bewoners meer kunnen profiteren van het toerisme. Sinds het CMCT-project er is, is het nu ook mogelijk om bij de lokale bevolking te overnachten (homestay), papier te recyclen in de papierfabriek van Jefferson, kralen te maken van oude tijdschriften bij Shakespeare en te dineren (traditionele eten) bij lokale families.

Sinds januari 2017 is het mogelijk om een homestay te boeken in Cape Maclear. Eerst zal je je gastgezin ontmoeten, zij leiden je rond door het dorp, waar de markt is. Je wordt aangemoedigd om het echte dagelijks leven bij te wonen. Dit kan door verschillenden dingen; eten samen koken, afwas doen of door de velden te zaaien. Minstens één persoon in de familie spreekt Engels waardoor het gemakkelijker is om te communiceren. Het is erg belangrijk dat als je komt dat je dan met een open instelling komt. De homestay is een culturele uitwisseling voor beide partijen. Je kunt natuurlijk foto’s meenemen om te laten zien hoe jou thuis eruitziet. Je komt aan als een gast en gaat weg als een vriend. Het doel hiervan is dat de lokale gemeenschap ook profiteert van toeristen en ook banden opbouwt. Daarom betaal je het gastgezin direct en gaat er geen geld naar het project. Het project is 100% vrijwillig.

Sinds december 2016 is het recycle centrum geopend. Daar hoort een winkel bij die wordt gerund door drie vrouwen. Zij maken producten van afval. De vrouwen hebben alle controle en krijgen alle voordelen die de winkel met zich meebrengt. Op dit moment maken ze deurmatten van oude kleding, onderzetters, placemats van oude plastic zakken en verpakkingsmateriaal. Al het organische afval wordt gecomposteerd in het recycle centrum, uiteindelijk zal dit verkocht worden aan de lokale gemeenschap voor hun tuinen. Uiteindelijk moet de winkel en het recycle centrum volledig zelfstandig zijn, op dit moment wordt het gesponsord door Alan Joffe (de eigenaar van Mgoza Lodge) en drie andere werknemers die het afval ophalen bij de lodges.

Klik hier om een filmpje over het project te bekijken.

Voor meer informatie over het Cape Maclear community tourism project, kun je terecht op hun website en op hun Instagram.

Back To Top