skip to Main Content

Door: Geert van Weert

De Verloren Stad van de Inca’s – Machu Picchu heeft een magische aantrekkingskracht en de reis er naar toe is een belevenis op zich, die kan variëren van loodzware trektochten tot een comfortabele treinreis.

Coclatours is een Fair Trade touroperator, die gerund wordt door een coöperatie van kleinschalige koffieboeren in het subtropische gebied van de provincie Cusco. Coclatours organiseert alternatieve trektochten en tours naar Machu Picchu, door bestaande wandeltochten als de “Salkantay Trek” en “Inca Jungle Trail” te combineren met het logeren bij de koffieboer.

Als je het leven op het platteland van Peru en de lokale bevolking wilt ervaren tijdens je reis, is een verblijf op een biologische koffieboerderij een uitgelezen mogelijkheid. De familie zal je uitnodigen deel te nemen aan hun dagelijkse activiteiten en je kunt meehelpen met koffie plukken, branden en natuurlijk drinken.

Je kunt ook deelnemen aan een cacao tour, waar je van alles leert over het groeien, planten, fermenteren roosteren en bereiden van cacao. Ook verbouwen een aantal boeren thee, coca planten en fruit.

Je verblijft in een eigen kamer op het erf van de koffieboerderij, die ruim en comfortabel is en je beschikt over een eigen badkamer met warm water. De maaltijden, bereid met biologische ingrediënten, gebruik je samen met het gezin. Om een indruk te krijgen van een koffieboerderij kun je de video van Alejandro Perez op youtube bekijken of zoeken op Alejandro Perez Holguin.

Coclatours

Coclatours is in 2008 opgericht door de coöperatieve koepelorganisatie COCLA, de belangrijkste exporteur van organische koffie in Peru. 8.000 kleinschalige koffie-, thee- en cacaoboeren en hun gezinnen zijn aangesloten bij COCLA. Coclatours stimuleert duurzame plattelandsontwikkeling in samenwerking met verschillende koffiecoöperaties. Boerengezinnen kunnen deelnemen aan het plattelandstoerisme en zo hun inkomen en leefomstandigheden verbeteren. Coclatours combineert de wandelingen over oude Incapaden naar de Machu Picchu met een authentieke ervaring: logeren bij de koffieboer. Daarnaast biedt Coclatours toeristische pakketten aan in Cusco, de Heilige Vallei, Machu Picchu en excursies naar koffie, -thee en -cacaocoöperaties.

Voor meer informatie over Coclatours, klik hier

Klik hier om de blog van Lisette Verkerk te lezen, die een bezoek heeft gebracht aan een kleine koffie producent in Huayopata.

Back To Top