skip to Main Content

Sint Maarten, een half-frans, half-nederlands eiland in het Caribbisch gebied, ontvangt elk jaar duizenden toeristen. Het eiland staat vol met de grootschalige, luxe hotel- en appartementencomplexen. En het toerisme blijft maar groeien. Nu is er discussie ontstaan over het project Emilio Wilson Estate waar 170 woningen worden gebouwd. De bevolking demonstreert hier tegen, omdat de bouwplek een cultuurhistorische schat is voor Sint Maarten. Hier zijn nog de resten van oude slavenhuizen te vinden. De oppositie gebruikt deze case om de verkiezingen te winnen.

Sint Maarten heeft een actieve milieubeweging, een “watchdog” die de ontwikkeling van toerisme nauwlettend in de gaten houdt. De website http://sxmprivateeye.com/ laat zien wat er allemaal toeristisch ontwikkeld wordt op het eiland en wat dat voor negatieve effecten heeft. Ook wordt niet geschuwd om hotelbedrijven in een kwaad daglicht te zetten als ze de milieuwetten hebben overtreden. Een voorbeeld hiervan is het controversiële Westin Hotel Dawn Beach. Milieubewegingen hebben de bouw van dit grootschalige hotel proberen tegen de gaan. Op diverse foto´s is te zien dat dit hotel veel te dicht bij de vloedlijn gebouwd. De minimale afstand van 45 meter wordt ruimschoots overschreden: er zit maar een paar meter tussen het gebouw en de vloedlijn in. Ook is het strand hier een legstrand voor schildpadden. Door de drukte, licht en lawaai moeten de schildpadden nu uitwijken naar andere stranden. De kans is groot dat ze geen eieren meer zullen leggen, gezien een schildpad altijd zijn eieren legt op het strand waar hij zelf ook uit een ei is gekropen. Ook de koraalriffen hebben het zwaar te verduren. Het hotel laat het afvalwater zo in zee lopen. Ook tijdens de bouw van het hotel kwam er cement in zee terecht. Ondanks dat de regels veelvuldig geschonden wordt, lijkt het alsof de overheid geen inspecties uitvoert en er geen controle is. De conflicten tussen de lokale bevolking en de ontwikkelaars lopen hoog op. Mede doordat het geliefde strand nu niet meer toegankelijk is voor de locals. Voor meer informatie over de wantoestanden op Sint Maarten, klik hier.

Een andere site met een blog over Sint Maarten vind je hier.
Als je van plan bent om Sint Maarten te bezoeken, echt een must om eens op te kijken. Gaat verder dan de standaard dingen (attracties, cultuur, natuur) en stelt ontwikkelingen ter discussie. Bijvoorbeeld over de uitbreiding van de luchthaven wat onherroepelijk meer toeristen naar het eiland brengt. Goed of fout? Oordeel zelf!

Back To Top