skip to Main Content

Wij geloven in toerisme dat afhankelijk is van duurzaamheid, culturele diversiteit en respect voor elkaar. We willen reizigers enthousiast maken voor het bezoeken van natuurlijke en culturele wonderen, terwijl we tegelijkertijd in contact komen met de lokale bevolking. Op deze manier kan toerisme armoedebestrijding en natuurbescherming bevorderen, terwijl reizigers de beste tijd van hun leven hebben! Waar wacht je op? Neem een kijkje op onze website en doe mee!

Sinds de onafhankelijkheid van het land van Myanmar van het Verenigd Koninkrijk in 1948, vluchtten veel daar wonende sub-etnische groepen naar buurlanden vanwege de politieke spanningen die op dat moment in het land aanwezig waren. Een groot deel van de Kayan, oorspronkelijk afkomstig uit Myanmar die bekend staan ​​om hun traditionele koperen ringen om hun nek, vestigde zich in Noord-Thailand. Daar beschouwde de Thaise regering ze als mogelijke toeristische attracties, dus als een winstgevende bron, die voornamelijk bestond uit het geven van de mogelijkheid aan toeristen om er foto’s van te maken. Als gevolg hiervan kwamen mensenrechtenbewegingen tegen deze uitbuiting in opkomst, die gericht waren op het promoten van een type toerisme dat gebaseerd is op het delen van de waarden van de Kayan, hun gewoonten en tradities, waardoor het type toerisme verschuift van verticaal naar meer horizontaal. Dit staat bekend als Community-Based Tourism, of kortweg CBT. Hoewel er nu echter de mogelijkheid is om zich te ontwikkelen en meer onafhankelijkheid voor de Kayan in Huay Pu Keng te verzekeren, zijn het aantal bezoekers nog steeds laag. De reden waarom dit waarschijnlijk plaatsvindt is door het gebrek aan kennis over het bestaan ​​van Huay Pu Keng, dat in vergelijking met de andere dorpen een duurzaam, eerlijk en cultureel bewust Kayan dorp  is. Als gevolg van dit gebrek aan kennis verdienen de dorpelingen niet genoeg winst om in hun levensonderhoud te voorzien. Daarnaast worden er ook nog leugens verspreid over de ringen van de Kayan, ze zouden bijvoorbeeld zogenaamd dienen als bescherming tegen tijgerbeten.

Contents

Wat is Community-Based Tourism?

Community-Based Tourism, ook simpelweg CBT genoemd, is een duurzamere en cultureel bewustere vorm van toerisme. Het toerismepakket bestaat ook uit het op een interactieve manier betrekken van de gemeenschap tussen de toeristen en de gemeenschap, zodat toeristen de kans krijgen om zich cultureel bewust te worden van hun gebruiken en tradities. Deze mensen maken vaak deel uit van een gemarginaliseerde en arme bevolking die op het platteland leeft.

Waarom Community-Based Tourism in Huay Pu Keng?

In Huay Pu Keng bestaat de gemeenschap uit Kayan, een etnische groep die in de tweede helft van de 20e eeuw uit Myanmar ontsnapte en gedeeltelijk naar Noord-Thailand vluchtte. Hier zijn er twee verschillende gemeenschappen, de bekendste ”show villages” waar toeristen alleen foto’s komen maken van de Kayan, terwijl de tweede de gemeenschap is opgericht in Huay Pu Keng, dat Community-Based Tourism toepast.

In dit geval biedt het dorp Huay Pu Keng, dat in Noord-Thailand wordt gevonden, Community-Based Tourism dat tot doel heeft de natuur te beschermen en de gemeenschap een gelijke en eerlijke behandeling te bieden, door hen een eerlijk inkomen te geven en hun waardigheid te behouden zoals mensen.

Bekijk de onderstaande folder voor een meer beknopte uitleg van wat er in Huay Pu Keng wordt gedaan en wie Fair Tourism is

Het Community-Based Tourism team van Huay Pu Keng

Het Community-Based Tourism team van Huay Pu Keng komt elke maand samen met de dorpelingen om te beoordelen wie er in het toerisme wil werken en op welke manier. Ze bespreken wat er goed gaat, wat er moet veranderen en of er nieuwe projecten bij komen. Dit team bestaat bijvoorbeeld uit vertegenwoordigers van de verschillende werkplaatsen:

Noung: dorpshoofd
Aye Muang: boekingen en algemene organisatie
Pay Yu: organisatie en homestays
Maung Htan: workshops bamboe bekers
Nyaw La: workshops armband maken
Ma Pang: weefateliers
Luka: natuurbehoud

Als u meer wilt lezen over Community-Based Tourism, dan zijn hier enkele handige handboeken:

Indigenous People and the Travel Industry: Practical Global Guidelines to Good Practice
Community-based tourism partnerships: Handbook for tour operators
Fresh From the Field: Practical experiences developing and marketing community based cultural tourism in Kayah, Myanmar through tourism supply chains.

Webinars over Community-Based Tourism:
Community Talk: Huay Pu Keng Thailand (half Engels en half Thais)
CBI Market information on community based tourism
CBI webinar ‘Product Development in CBT – Inspiring Practices from around the world’ 
CBI webinar ‘How to start developing your tourism product?’ 

Ons doel

Charlotte Louwman-Vogels (oprichter en directrice van Fair Tourism): “Mijn droom zou zijn dat gemeenschappen die zich onderdrukt en uitgebuit voelen door toerisme, Fair Tourism vinden en contact met ons opnemen, zodat toerisme ze niet langer exploiteert, maar ze juist versterkt”.

Ons doel is om meer mensen alle geweldige dingen die Huay Pu Keng en zijn omgeving te bieden hebben te laten ervaren, want als het Community-Based Tourism model goed werkt in Huay Pu Keng, zouden meer bergstamdorpen het kunnen implementeren. Dat zou betekenen dat de inwoners van die dorpen niet langer via toerisme uitgebuit hoeven te worden, maar dat ze een behoorlijk inkomen kunnen verdienen rond hun vaardigheden.

De bestemming

Wat is er te doen?

Workshops

In Huay Pu Keng worden verschillende workshops aangeboden. Een lokale bewoner zal je laten zien hoe bekwaam ze zijn in hun vak en je leren hoe je het moet doen. Je gaat iets creëren dat traditioneel Kayan is, op een traditionele manier. Je kunt je zelfgemaakte product uiteindelijk natuurlijk mee naar huis nemen als herinnering aan de reis. Bekijk onderstaande folder voor meer informatie over de verschillende workshops die er zijn, de kosten en hoe lang ze duren.

Maaltijden worden niet verzorgd tijdens de workshops, maar de bewoners bereiden graag een traditionele maaltijd voor je voor slechts 100 baht (€2,80).

“Tijdens ons bezoek aan Huay Pu Keng hebben we een workshop gedaan met het maken van een armband. Tijdens deze workshop maak je echt verbinding met de mensen die er wonen. Ze staan open voor contact en praten graag over hun dagelijkse leven. (…) Na de workshop hadden we een heerlijke lokale lunch. Voor een echte en lokale ervaring raad ik een van de workshops echt aan! “ – Jasmijn Grundel (voormalig medewerker bij BetterPlaces)

Mocht je interesse hebben om één of meerdere van deze workshops te volgen, dan kan je dit regelen door contact op te nemen met een van de lokale mensen, de informatie staat onderaan de webpagina. Anders kunt u contact opnemen met een van de volgende touroperators:

Better Places 
Footprint Travel
Fox Reizen
Sawadee Reizen
Shoestring
Low season Traveller

Heilige plaats

In Huay Pu Keng is er een heilige plaats waar de Kayan hun nieuwe jaar vieren. De festiviteiten duren drie dagen en omvatten een breed scala aan activiteiten. Volgens bewoner Pay Yu zijn de hoogtepunten de “muziek- en dansviering en sportieve competities, zoals voetbal en volleybal. Het is gebaseerd op animisme en weerspiegelt de schepping van de wereld door hun eigen god, door middel van een paal die in de grond is geplant. Elk jaar zetten we een symbolisch versierde stengel op en vieren we eromheen voor geluk en een goede gezondheid. Er zijn meer dan 400.000 Kayan-mensen in de wereld en tijdens Poi Ton Tee vieren we allemaal feest. Toeristen zijn van harte welkom. ”

Attracties in de buurt

Huay Pu Keng ligt in de regio Mae Hong Son, die rijk is aan attracties, variërend van natuurlijke tot culturele interesses. Hier vindt u een lijst met de meest geliefde toeristische sites, die variëren van afgelegen tot drukke locaties, afhankelijk van uw voorkeuren.

Natuurattracties

Jungle en rivier Pai: Als je op zoek bent naar een zeer lokale en avontuurlijke ervaring, ondergebracht in een afgelegen dorp met pensions, kun je wandelen in Chiang Mai en vissen in de Pai rivier. Door de geïsoleerde ligging is het een zeer authentieke en unieke ervaring, die bijvoorbeeld bergstammen paden kan bevatten.

Mae Hong Son loop: Zou je wel willen verdrinken in de Thaise natuur, maar heb je daar fysiek niet de mogelijkheid toe? U kunt een motorfiets huren en de belangrijkste natuurlijke kenmerken van het gebied ontdekken via de Mae Hong Son-lus, een populaire weg in de regio.

Tham Lot Cave: Ben je een liefhebber van grotten, en vooral van rotsen? De Tham Lot-grot is de langste grot van Thailand, die bestaat uit een mix van een romantische en wilde ervaring.

Mae Sariang: Bent u op zoek naar een plek om tot rust te komen, waar vooral backpackers komen? Mae Sariang is de perfecte locatie, omgeven door een authentieke ervaring die ook de mogelijkheid omvat om tempels, bergstamdorpen en nog veel meer te bezoeken.

Nationale en beschermde parken: Namtok Mae Surin National Park is een geliefd park met grotten, watervallen en bergen. Terwijl het Pang Tong Royal Development Project een prachtig beschermd park is waarin veel bergstammen leven. Er zijn ook meren en mooie wandelingen die gedaan kunnen worden.

Culturele attracties

Mae Hong Son Tempels in Birma-stijl: Hoewel Thailand veel tempels heeft, zijn de Birma-tempels in Mae Hong Son bijzonder authentiek. Door de nauwe grens met Birma zijn er in het verleden veel tempels gebouwd. Hun meest aantrekkelijke kenmerken zijn de enorme Boeddha’s in elke tempel en hun architectonische structuren.

Buat Luk Khaeo-festival: Dit is de meest kleurrijke officiële viering van het land, waarbij jongens tussen 10 en 13 jaar oud worden gewijd als beginnende monniken. Dit kleurrijke evenement vindt plaats begin april, in combinatie met andere vieringen zoals Songkran en het boeddhistische nieuwjaar.

Wat Phra That Doi Kong Mu: Dit is een perfecte expeditie als je zowel van de natuur als de Thaise cultuur houdt. Na een tocht van een half uur in een bos kom je aan bij een tempel die wordt geïntroduceerd door twee leeuwenbeelden, met een van de meest verbluffende uitzichten op Mae Hong Son.

Huay Pu Keng regels en veiligheid

Bezoekers moeten in gedachten houden dat Huay Pu Keng een dorp is en dat ze gasten zijn. Daarom moeten ze zich dienovereenkomstig gedragen. Gooi uw afval niet op de grond en ga niet zonder toestemming iemands huis binnen. De bewoners zijn gewend aan mensen die ze bezoeken en laten je graag zien en praten over hun fascinerende cultuur, maar overschrijdt de grens niet, dus ga niet zomaar mensen aanraken raken of hele onbeschofte, persoonlijke vragen te stellen. Behandel elkaar met respect en als mensen.

Vervoer

Adres: Huay Pu Keng, Pha Bong, Mueang Mae Hong Son District, Mae Hong Son 58000, Thailand.

Er zijn verschillende manieren om in Huay Pu Keng te komen, maar we raden je aan om de rivier de Pai over te steken met een boot van de dorpelingen. Dit kost 325 baht (€9,10) per persoon en is inclusief de toegangsprijs. Daarnaast gaat het geld rechtstreeks naar de bewoners zelf, die CBT ondersteunt. Deze boottocht duurt ongeveer een uur en het is een geweldige kans om de jungle rondom Huay Pu Keng te bekijken. Het is een mooie ervaring!

Accommodatie

Er is een mogelijkheid om in Huay Pu Keng te overnachten in een voor 400 baht (€10,50) per nacht. Er worden ongeveer vijf homestays aangeboden en de bewoners hebben deze zelf gebouwd. Er is ook een huisje waar toeristen alleen kunnen verblijven dat uitkijkt over de rivier de Pai. Eten is niet inbegrepen, maar kan geregeld worden. De bewoners laten je graag hun traditionele gerechten proeven, dus je hoeft het alleen maar te vragen. Het geld dat hiermee wordt verdiend, gaat rechtstreeks naar het dorpsfonds. Voor meer informatie of om te reserveren, klik hier.

Mocht je niet van tevoren een accommodatie willen boeken, dan kun je altijd proberen om dit te regelen bij aankomst in Huay Pu Keng. Vanwege de beperkte ruimte is er echter geen garantie dat u kunt overnachten.

Het huisje in Huay Pu Keng dat toeristen voor zichzelf kunnen huren

Het is geen probleem als je liever niet in het dorp verblijft. Op ongeveer een half uur rijden ligt Changwat Mae Hong Son met een divers aanbod aan accommodaties. Van lokale boerderijen met een leuke en gezellige tuin, tot guesthouses, hostels, campings, boothuizen, hotels en luxe resorts met zwembaden en buffetten. Daarom is er ook een variatie in prijzen van ongeveer 7-40 euro per nacht, afhankelijk van het seizoen en de accommodatie naar keuze.

Eten

In Huay Pu Keng is het mogelijk om het lokale Kayan-eten te proberen voor slechts 100 baht (€2,80), of om deel te nemen aan een workshop om te leren hoe je enkele traditionele gerechten kunt maken.

Ontmoet de lokale mensen!

Moung Pai (sieradenmaker): “Ik wil meer vertellen over de geschiedenis van Kayan, die is ontstaan in de Gobi-woestijn in Mongolië. Ik zou ook willen dat toeristen het echte verhaal achter het dragen van de ringen weten, wat niet beschermingen tegen tijgerbeten is! “

Mu Tae (winkelier): “Ik wil de toeristen vertellen over alle feesten die we in het dorp hebben. Hoewel we 5 stammen zijn (Kayan, Kayaw, Red Karen, Pakayor en Tai Yai), allemaal met onze unieke verschillende culturen, vieren we het allemaal samen. “

Myo Khin (wever): “We kijken ernaar uit om weer toeristen te ontvangen na de COVID-pandemie. Het is geweldig dat meer toeristen willen proberen te weven. Ze zeggen me dat het er heel gemakkelijk uitziet, maar nadat ze het zelf hebben geprobeerd, begrijpen ze hoe nauwkeurig je moet zijn tijdens het weven. Ze zijn trots als ze hun eigen haarband weven, met wat hulp van mij en de andere wevers. Het maakt me heel blij als ze me vertellen dat ze meer respect krijgen voor het werk dat we doen.”

Mu Khloe (muzikant): “Ik hou van gitaar spelen. Toeristen zijn van harte welkom om mij gitaar te zien spelen. Als ze willen, kunnen ze het ook proberen.”

Contact informatie

Aye Muang:

Mobiel nr: +66 93191 2920 (poster) of +66 85706 0537

hpkvillage@gmail.com

Pay Yu (met zijn kind):

Mobiel: + 66-93 305 6708

hpkvillage@gmail.com

Volg ons op Facebook en Instagram voor reguliere updates

Fair Tourism:

Huay Pu Keng:

Kayan Thailand

Community Talk Thailand: Huay Pu Keng

Fototentoonstelling

We hebben een reizende fototentoonstelling georganiseerd om de situatie van de Kayan in Nederland onder de aandacht te brengen en draagvlak te creëren om de situatie in de dorpen ten positieve te veranderen. Deze fototentoonstelling is te zien geweest op vijf locaties in heel Nederland. Tijdens de openingsavonden van de fototentoonstelling is er bijna €1000 opgehaald ten behoeve van de Kayan dorpen. In overleg met de dorpelingen in Huay Pu Keng is besloten om dit bedrag in te zetten voor het bouwen van een weaving centre, waar Kayan vrouwen getraind zullen worden in andere weeftechnieken, om naast sjaals ook andere producten te kunnen maken, zoals tafelkleden, muurhangers en kleding items. Ook kunnen toeristen er weefworkshops volgen. Om foto’s van het weefcentrum te bekijken en voor andere informatie over ons project, kun je onze Facebook pagina bekijken.

Bekijk hieronder de foto’s. Klik op een foto voor een vergroting en beweeg vervolgens je muis over de foto voor het bijbehorende verhaal.

Back To Top