skip to Main Content

Lekker op een strandstoel liggen aan het zwembad met een cocktail in de hand die al bij de prijs inbegrepen zit: voor veel mensen is dit de ultieme relax  vakantie. Na weken hard werken is het tijd om te kunnen genieten zonder teveel gedoe. Je betaald één prijs voor hotel en retourvlucht en klaar is kees, het genieten zonder onverwachte kosten kan beginnen. Deze vorm van toerisme is één van de meest gekozen vormen, in begin 2020 had 50% van de Nederlanders reizigers een all-inclusive reis geboekt (NBTC, 2020). 

All-inclusive resorts zijn echter momenteel ook één van de minst duurzame vormen van overnachten op de vakantiebestemming. Toeristen gaan vaak weinig of helemaal niet buiten ‘de bubbel’ van het resort, wat betekent dat lokale winkels, restaurants en bars buiten het resort weinig tot geen profijt hebben van dit toerisme. Daarnaast hebben grote all-inclusive resorts vaak buitenlandse eigenaren, waardoor er zelfs nog minder geld gaat naar de lokale bevolking van het desbetreffende land. Bovendien wordt het eten dat geserveerd wordt in de resorts vaak grotendeels in massa’s geïmporteerd uit andere landen.

All-inclusive hotels kunnen echter ook voordelen bieden voor bestemmingen. In over bezochte bestemmingen zou het juist voordelig kunnen zijn als toeristen meer in hun eigen bubbel blijven op het vakantieresort. Dit haalt de drukte weg van de straten en geeft meer rust voor de lokale bevolking. Nog een voordeel is dat de vliegtuigen die deze soort toeristen vervoeren vaak van budget vliegmaatschappijen zijn, die vaak een jongere vloot hebben. Nieuwere vliegtuigen zijn een stuk efficiënter met brandstofverbruik vergeleken met vliegtuigen van een oudere vloot (Kras, 2016). 

Ondanks dat er efficiënter wordt omgegaan met brandstofverbruik in budget vluchten die vooral bedoeld zijn voor het vervoer naar all-inclusive resorts, moet er meer gebeuren om all-inclusive resorts duurzamer te maken. Gelukkig zijn al veel initiatieven gestart in verschillende landen om dit process op gang te brengen. Een voorbeeld hiervan zijn de Ikos Resorts: 60% van hun voedselproducten is lokaal geproduceerd en ze werken samen met lokale leveranciers om hun eigen-merk olijfolie, honing en wijn aan te bieden.  Voor meer informatie over Ikos Resorts, klik hier. Dit is niet alleen voordelig voor de lokale bevolking die hier geld aan verdiend, maar ook voor de bezoekers van deze resorts, want vers lokaal geproduceerd eten is toch veel lekkerder dan geïmporteerd eten? Naast lokaal geproduceerd eten aanbieden, kunnen all-inclusive resorts ook lokale initiatieven ondersteunen, naast het aanbieden van tours naar de bekendste toeristische trekpleisters. Samenwerkingen tussen kleine duurzame toerisme projecten en all-inclusive resorts verbetert bovendien ook het imago van het bedrijf. 

Er zijn al wat all-inclusive resorts waarbij duurzaamheid hoog in het vaandel staat. Bijvoorbeeld Calista Hotel in Belek (Turkije) heeft verschillende acties ondernomen om duurzamer te zijn: bescherming van schildpadden die daar nestelen op het strand, recycling, gasten worden aangemoedigd om openbaar vervoer te gebruiken en eten wat overblijft, wordt gedoneerd aan een voedselbank. Voor meer informatie over duurzame projecten van dit resort, klik hier.

Calista Hotel Belek. Foto van Corendon.nl 

Een ander voorbeeld is de Sandos Caracol Eco Resort in Mexico. Dit resort heeft al jaren op een rij de Rainforest Alliance verificatie gekregen. Dit omdat ze samenwerken met de lokale Maya gemeenschappen en ze bieden eco-activiteiten aan voor gasten zoals fietsen in de jungle en zwemmen in een cenote. Daarnaast hebben ze programma’s voor het redden en herbevolken van dieren. Voor meer informatie over waarom zij zichzelf een eco-resort kunnen noemen vind je hier.

Sandos Caracol Eco Resort. Foto: Booking.com

In conclusie, all-inclusive resorts zijn niet altijd per definitie slecht voor de lokale bevolking en het milieu. Wanneer deze resorts goede initiatieven nemen zoals de hierboven genoemde resorts, kan deze soort vakantie ook een duurzame vakantie zijn. Als u van plan bent om in de toekomst een vakantie te boeken naar een all-inclusive resort, doe dan wat onderzoek en kijk naar wat het resort allemaal doet om duurzaam te zijn!

Interessante links:

Futouris

The Travel Foundation

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top