skip to Main Content

Zwemmen met Dolfijnen

In de afgelopen twee decennia is de mogelijkheid om te “zwemmen met de dolfijnen” (SWTD) populairder geworden als toeristische activiteit. Ondertussen is er veel kennis over dolfijnen en bewustzijn van hoe zij en andere zeedieren lijden in naam van entertainment (getoond in films, zoals Blackfish). Terwijl sommige landen de tentoonstelling van alle walvisachtigen hebben verboden, hebben andere, zoals verschillende bestemmingen voor cruiseschepen, een toename gezien van attracties waar bezoekers niet alleen met dolfijnen kunnen zwemmen, maar ze zelfs kunnen aanraken in kinderzwembaden en een dag als hun ’trainer’ kunnen doorbrengen. Hoewel dergelijke kansen misschien opwindend klinken, raadt Ethical Traveler (een non-profitorganisatie die zich richt op mensenrechten en het milieu) SWTD-activiteiten af. Het vangen van wilde dolfijnen voor dergelijke faciliteiten omvat wrede methoden, zoals het isoleren van hele groepen en het achtervolgen van dolfijnen tot het punt van uitputting. Bovendien suggereert bewijs dat door het vangen het risico op overlijden voor zowel de gevangen als de overgebleven dolfijnen exponentieel toeneemt. Als we erover nadenken, kan zwemmen met dolfijnen alleen ethisch zijn als een nieuwsgierige dolfijn of groep je benadert in de open oceaan of als je zwemt met een virtuele vervanger, die eruit ziet en zwemt als een echte dolfijn en zelfs zo is ontworpen om te reageren op menselijke gebaren. Het goede nieuws is dat als je van dolfijnen houdt, er meerdere manieren zijn om ze op een ethische manier te bewonderen.

Ten eerste kun je ervoor kiezen om op een boot te springen in plaats van met ze te zwemmen. Dolfijnen, die met elkaar communiceren door te fluiten, zijn intelligente en nieuwsgierige wezens en genieten van het inspecteren van schepen en watersporters. Ze hebben veel plezier, racen in het kielzog van de boot en draaien in de wind, wat je geweldige fotomomenten geeft. De National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is een perfecte plek om te beginnen met het zoeken naar touroperators die dolfijnen niet omsingelen of vangen en ze niet zullen verwonden door door hun pods te rijden. Je kunt hun website DolphinSmart.org bezoeken om verantwoorde, wreedheid vrije rondleidingen te vinden. Bovendien kun je een kajak of een kano huren om deze dieren te ontmoeten. Verhuurbedrijven en gidsen kunnen je vertellen waar de dolfijnen graag rondhangen. Aangezien deze niet-gemotoriseerde vaartuigen stil zijn, stoor je de dieren niet en op sommige plaatsen is het bijna gegarandeerd dat je dolfijnen dichtbij of zelfs onder je ziet zwemmen. Maar onthoud alsjeblieft dat je de dieren nooit mag aanraken, laten schrikken of lastigvallen. Laat hen het initiatief nemen om jou te benaderen, niet andersom. Tijdens het observeren van dolfijnen vanaf een boot, moet hij zijn snelheid beperken en waakzaam zijn. Ook boten dienen op gepaste afstand te blijven. Bovendien mogen dolfijnen nooit worden gevolgd, gescheiden of ingesloten door boten. Stimuleer het zogenaamde ‘boog zwemmen’ van dolfijnen niet door de boot opzettelijk door een groep dolfijnen te sturen. Als een dolfijn of groep ervoor kiest om voor de boeg uit te zwemmen, houd dan de oorspronkelijke koers en snelheid aan.

Een ander ethisch alternatief is snorkelen of duiken. Als je geluk hebt, kun je tijdens deze activiteit een dolfijn tegenkomen. Probeer met een kleine groep te gaan en zoek een lokale gids die je rond kan leiden. Een belangrijk ding om op te merken is dat je altijd waakzaam moet blijven en je onderzoek moet doen, want er zijn “zwem met wilde dolfijnen” tours die proberen de dieren te vangen of bijeen te drijven of ze te richten wanneer ze naar ondiepe gebieden gaan om ze te overstelpen met toeristen.

Last but not least zou je een vrijwilligersprogramma kunnen volgen. Sommige mensen kiezen ervoor om hun vakantie door te brengen met vrijwilligerswerk met dieren in verschillende landen, waardoor ze echt gedenkwaardige ontmoetingen met hen kunnen hebben. Het Ionian Dolphin Project werft bijvoorbeeld vrijwilligers om “tuimelaars in de wateren van de Middellandse Zee te volgen en te onderzoeken om wetenschappers te helpen de grootste risico’s voor hen en hun ecosysteem te begrijpen en te bestrijden.” Zoals altijd, gelieve zorgvuldig onderzoek te doen om er zeker van te zijn dat het vrijwilligersproject echt duurzaam is.

Al met al, als je ervoor kiest om dolfijnen in het wild te zien in plaats van bij een toeristische attractie, zul je gezonde en gelukkige wezens zien die vrij in hun natuurlijke leefgebied met hun families leven.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top