Duikers en snorkelaars hebben de onderwaterwereld van dichtbij meegemaakt. Wat deze onderwaterwereld zo mooi maakt, zijn de verscheidenheid aan koralen en vissen in allerlei kleuren en maten. Als je wel eens gesnorkelt hebt, dan weet je dat. Wat je misschien nog niet weet, is dat de koraalriffen uiterst kwetsbare organismen zijn. Ze worden opgebouwd door koraaldieren met een kalkskelet. Op de resten van afgestorven generaties groeien steeds weer nieuwe koraalkolonies, als de omstandigheden tenminste gunstig zijn: watertemperatuur tussen de 20 en 20 graden en schoon, voedselarm, zout water. Het koraal kan slecht tegen aanraking. Toeristen vormen een ernstige bedreiging voor de koraalriffen door vandalisme van duikers en snorkelaars, door het ankeren van boten op koraalriffen, door het kopen van souvenirs gemaakt van koraal en door vervuiling van het zeewater. Het lozen van rioolwater is funest, wat nog heel vaak gebeurt. Het opspuiten van zandstranden betekent een langzame dood van het koraalrif. Het zal duidelijk zijn dat de 6000 vuilniszakken die bij gebrek aan afvalverwerking op de Malediven dagelijks in zee terechtkomen, niet bevorderlijk zijn voor de instandhouding van de koraalriffen.
Er worden gelukkig allerlei initiatieven genomen om het koraal te redden. Het Wereld Natuur Fonds geeft het belang aan van het behoud van het koraal met de campagne ‘Geef het koraal weer kleur’. Door klimaatverandering, vervuiling, beschadiging en visvangst is er al 30% van de koraalriffen verloren gegaan. Het is dus van belang dat er meer bewustwording ontstaat over hoe het met de koraalriffen gesteld is, zodat er actie ondernomen kan worden om de overgebleven koraalriffen te beschermen.
De duikorganisatie PADI heeft een programma opgezet, Project AWARE, om het onderwaterleven (zoals de koralen en dieren) te beschermen. Naast campagnes, zoals schoonmaakacties en het plaatsen van aanlegboeien, heeft Project AWARE een netwerk van donateurs en vrijwilligers en geven ze trainingen aan duikers en andere geïnteresseerden om de bewustwording van de kwetsbaarheid van het onderwaterleven te vergroten. Klik hier voor de website van Project AWARE van duikorganisatie PADI.
Maatregelen en goede initiatieven voor verantwoord duiktoerisme op Bonaire, zijn hier te vinden.
Als u ergens wil snorkelen of duiken op vakantie, houd dan rekening met het volgende:
• Bewonder de prachtige onderwaterwereld, maar raak niks aan. Sommige vissen en koralen zijn giftig, en koraal sterft al af door 1 aanraking. En als duiker wil je toch blijven genieten van het koraal en haar vissen?
• Neem nooit koraal mee (ook als het al dood op het strand ligt). De douane zal je een flinke boete geven.
• Gooi nooit sigarettenpeuken overboord: hierdoor sterven het koraal en de vissen
• Vraag de duikinstructeur wat er in het gebied gedaan wordt om het onderwaterleven te beschermen
Dit bericht heeft 0 reacties