skip to Main Content

Op Safari

Hoewel er positieve aspecten verbonden zijn aan safaritoerisme, voornamelijk economische aspecten evenals toenemend bewustzijn van het belang van het behoud van flora en fauna, zijn er zeker ook negatieve effecten aanwezig. Allereerst blijven safari-jeeps niet altijd op de paden, wat erosie veroorzaakt en dieren verstoort. Wat vaak gebeurt is dat toeristen naar dezelfde gebieden gaan, waardoor de zogenaamde wildparken steeds meer op een dierentuin of themapark lijken. Het spreiden van toerisme om de belasting van de natuur te verminderen is daarom essentieel. Door toeristen aan te moedigen om in het laagseizoen te komen en ook de minder bekende, maar niet minder bijzondere, parken te bezoeken, kan spreiding worden bereikt. Hierdoor kunnen ook andere gebieden economisch profiteren van het toerisme en wordt de druk op de populaire wildparken minder groot.

Te weinig lokale touroperators en leveranciers zijn zich ervan bewust dat ze, om een ​​‘nature based’ of ‘wildlife’ product te verkopen, baat hebben bij natuurbehoud en beheer. Toch zijn er nog steeds touroperators die de natuurlijke omgeving gebruiken om op korte termijn winst te maken. Aan de andere kant zijn er gelukkig ook lokale touroperators en leveranciers die wel bijdragen aan het behoud van de biodiversiteit en de natuurlijke omgeving waarin zij hun activiteiten uitoefenen.

Niet alleen de betrokkenheid van toeristen bij het behoud van de natuur is belangrijk, maar ook de rol van de lokale bevolking. Bewoners moeten kunnen verdienen aan natuurbehoud, anders is er geen sterk motief om natuur en dieren te beschermen. Betrokkenheid van de lokale bevolking bij de planning en ontwikkeling van het toerisme in hun regio is van groot belang om natuurgebieden te kunnen beschermen. In het wild moeten dieren zich natuurlijk kunnen gedragen, zonder verstoring of interventie. Als ze dit natuurlijke gedrag niet kunnen vertonen, kan dat ernstige gevolgen hebben.

Houd bij het plannen van een safari rekening met de volgende aspecten:

  • Houd afstand door minimaal 20 meter afstand te houden van de dieren.
  • Voer de dieren nooit: ze leven in het wild en mogen niet afhankelijk worden van mensen
  • Vervuil het park niet door dingen weg te gooien en neem niets mee uit het park.
  • Op de paden blijven met de safari-jeep is ook essentieel, anders kunnen kleine dieren worden gedood en ontstaat er vernietiging van leefgebieden.
  • Als het gaat om de aanpak van de organisatie: overweeg om te verblijven in ecolodges die zorg dragen voor het milieu en hun gasten de mogelijkheid bieden om gemeenschapsprojecten te bezoeken, evenals projecten te bezoeken die zijn opgezet door de lokale bevolking.

Dit bericht heeft 0 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Back To Top